Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντερικά βακτήρια προστατεύουν από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2

Εντερικά βακτήρια προστατεύουν από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2

Η υψηλή συγκέντρωση ινδολοπροπιονικού οξέος στο αίμα παρέχει προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Η υψηλή συγκέντρωση ινδολοπροπιονικού οξέος στο αίμα παρέχει προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Το ινδολοπροπιονικό οξύ είναι ένας μεταβολίτης που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου και η παραγωγή του ενισχύεται από μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, συνεργαζόμενοι με ειδικούς από ερευνητικά ινστιτούτα της Σουηδίας, συνέκριναν δύο ομάδες που συμμετείχαν στο Φινλανδικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη. Στην αρχή της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι και είχαν εξασθενημένη ανοχή στην γλυκόζη. Οι επιστήμονες μελέτησαν την συγκέντρωση του μεταβολίτη στο αίμα 200 ατόμων με εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη, που είτε εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2 εντός των πρώτων πέντε ετών, είτε δεν νόσησαν εντός των 15 ετών που διήρκεσε η παρακολούθησή τους.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, όσο υψηλότερη η συγκέντρωση του ινδολοπροπιονικού οξέος στο αίμα τόσο μεγαλύτερη η προστασία από τον διαβήτη. Επίσης, προήγαγε την έκκριση ινσουλίνης από τα παγκρεατικά β-κύτταρα, γεγονός που εξηγεί την προστατευτική του δράση έναντι του διαβήτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν όμως και άλλους λιπιδιακούς μεταβολίτες που σχετίζονταν με βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Οι συγκεντρώσεις των μεταβολιτών αυτών σχετίστηκαν με το διατροφικό λίπος, δηλαδή όσο χαμηλότερη η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή, τόσο υψηλότερες οι τιμές των μεταβολιτών. Επίσης, φάνηκαν να έχουν προστατευτική δράση έναντι της χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονής.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τα εντερικά βακτήρια με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στα υπέρβαρα άτομα. Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι το ινδολοπροπιονικό οξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας που μεσολαβεί για να έχει η διατροφή προστατευτική δράση», εξηγεί ο Κατι Χανχινεβα, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024