Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιορίστε το αλάτι και γλιτώστε από τα βραδινά πήγαινε-έλα στην τουαλέτα

Περιορίστε το αλάτι και γλιτώστε από τα βραδινά πήγαινε-έλα στην τουαλέτα

Περιορισμό του αλατιού προτείνουν ιάπωνες ερευνητές ως αντίδοτο στη νυκτουρία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας στο Λονδίνο. Ενώ ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο επιβεβαιώνει τη σχέση άπνοιας ύπνου και νυκτουρίας.

Περιορισμό του αλατιού προτείνουν ιάπωνες ερευνητές ως αντίδοτο στη νυκτουρία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας στο Λονδίνο. Ενώ ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο επιβεβαιώνει τη σχέση άπνοιας ύπνου και νυκτουρίας.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ναγκασάκι, με επικεφαλής τον Δρ Ματσούο Τομοχίρο, μελέτησαν 321 άνδρες και γυναίκες που έβαζαν αρκετό αλάτι στο φαγητό τους, ζητώντας τους να το περιορίσουν για 12 εβδομάδες. Μάλιστα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την ποσότητα του νατρίου στον οργανισμό των συμμετεχόντων με βιοχημικές αναλύσεις.

Όσοι μείωσαν τη μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού από 10,7 γραμμάρια σε 8 γραμμάρια, μείωσαν τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα από 2,3 φορές ανά βράδυ κατά μέσο όρο σε 1,4 φορές. Όσοι αντίθετα αύξησαν τη μέση κατανάλωση αλατιού από 9,6 σε 11 γραμμάρια, αύξησαν επίσης τη νυχτερινή ούρηση από 2,3 σε 2,7 φορές ανά βραδιά.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πόσο η κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη συχνότητα της νυχτερινής ούρησης, συνεπώς πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες. Όμως, διαφαίνεται η πιθανότητα ότι, με μια απλή τροποποίηση στη διατροφή, είναι δυνατό να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, καθώς η νυκτουρία συνιστά πραγματικό πρόβλημα για πολλούς, ιδίως όσο γερνάνε», εξήγησε ο Δρ Τομοχίρο.

Η νυκτουρία επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, ενώ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων κάτω των 50 ετών, επίσης, ξυπνάνε μία ή περισσότερες φορές για να ουρήσουν.

Η διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως χρόνιο στρες, ευερεθιστότητα και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής.

Η δεύτερη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, εστίασε σε 256 ασθενείς που έπασχαν από άπνοια ύπνου και στο πλαίσιο της θεραπείας κλήθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου να χρησιμοποιούν συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), ώστε να διευκολύνεται η αναπνευστικής τους λειτουργίας.

Η χρήση της CPAP συντέλεσε πράγματι σε βελτίωση της άπνοιας ύπνου και σε μείωση της νυκτουρίας στα δύο τρίτα των ασθενών (65%). Από τα 77 άτομα που κατά μέσο όρο πήγαιναν στο μπάνιο δύο φορές μέσα στο βράδυ, μετά την χρήση της CPAP οι 32 δεν ουρούσαν πλέον ούτε μια φορά τη νύχτα.

Από άπνοια ύπνου υπολογίζεται ότι πάσχει το 2% έως 4% των ανθιρώπων άνω των 50 ετών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024