Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ιχθυέλαιο δεν αυξάνει τη νοημοσύνη των παιδιών

Το ιχθυέλαιο δεν αυξάνει τη νοημοσύνη των παιδιών

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχθυέλαιο και λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τελικά δεν συντελούν στη γέννηση εξυπνότερων παιδιών, αποφαίνεται αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχθυέλαιο και λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τελικά δεν συντελούν στη γέννηση εξυπνότερων παιδιών, αποφαίνεται αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Βόρειας Αδελαΐδας δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα από την επταετή παρακολούθηση δείγματος ζευγαριών μητέρας-παιδιού που είχαν λάβει μέρος σε παλαιότερη μελέτη στην οποία γινόταν σύγκριση των συμπληρωμάτων που περιείχαν DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) ή εικονικών συμπληρωμάτων κατά το τελευταίο μισό της κύησης.

«Η νοημοσύνη των παιδιών δεν επηρεαζόταν από το ιχθυέλαιο», εξηγεί η Ζακλιν Γκουλντ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δεν ανέδειξε διαφορές στις λεκτικές, ακαδημαϊκές ικανότητες ή την «ανώτερη λειτουργικότητα» (ομάδα πνευματικών δεξιοτήτων που βοηθά το άτομο να κάνει σχέδια, να εστιάζει την προσοχή του, να επιλύει προβλήματα και να λαμβάνει αποφάσεις) σε ηλικία επτά ετών.

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι σημαντικό για την εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία, αλλά υπάρχουν πληθυσμοί που έχουν ανεπάρκεια. Παλαιότερες μελέτες είχαν υπονοήσει ότι η λήψη συμπληρώματων ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της κύησης συντελεί σε αυξημένη νοημοσύνη των παιδιών. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δε το επιβεβαιώνει. Αλλά υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το DHA συντελεί σε μείωση των πρόωρων τοκετών. Επίσης, ολλανδική μελέτη έχει δείξει ότι το DHA κατά την κύηση μειώνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος κατά 30%.

Οι αυστραλοί ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους σε παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες, οι οποίες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει 800mg DHA καθημερινά ή εικονικό σκεύασμα κατά το τελευταίο μισό της κύησης.

Η αρχική μελέτη δεν είχε εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες ως προς τη γνωστική, γλωσσική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία 18 μηνών. Ομοίως, η επανεξέταση των 540 παιδιών έπειτα από τέσσερα χρόνια δεν εντόπισε διαφορές στη νοημοσύνη, τη γλωσσική και ανώτερη λειτουργικότητα των παιδιών.

Αν και ο μέσος δείκτης νοημοσύνης μεταξύ των δύο ομάδων δεν διέφερε, μητέρες που είχαν πάρει DHA ανέφεραν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και ανώτερης λειτουργικότητας στα παιδιά τους.

Η Δρ Γκουλντ αποδίδει το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα στην τύχη και όχι στην επίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Υπεύθυνης Διατροφής των ΗΠΑ, κληθείς να σχολιάσει τη μελέτη τόνισε ότι «πριν εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της το σύνολο της διατροφής της μητέρας, κατά την κύηση και τον θηλασμό ή το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών. Επίσης, οι ερευνητές δεν συνεκτίμησαν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, παράγοντες που επηρεάζουν τη νοημοσύνη και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών», τονίζει ο Ντάφι ΜακΚάι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024