Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθοριστική η διατροφή στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη

Καθοριστική η διατροφή στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο την πρόληψη όσο και στη διαχείριση του διαβήτη, γι' αυτό και φέτος το Διεθνές Ίδρυμα για τον Διαβήτη την θέτει στο επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης για το διάστημα 2015-2016.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο την πρόληψη όσο και στη διαχείριση του διαβήτη, γι’ αυτό και φέτος το Διεθνές Ίδρυμα για τον Διαβήτη την θέτει στο επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης για το διάστημα 2015-2016.

Δυστυχώς ο διαβήτης παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προβλέπει ότι από 382 εκατομμύρια ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη του 2014, το 2035 θα έχουν φτάσει τα 592 εκατομμύρια. Μάλιστα, το 58% των ασθενών σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρρύθμιστοι και υπάρχει και ένα ποσοστό 67% αυτών που πάσχουν από διαβήτη αλλά δε το γνωρίζουν.

«Φανταστείτε ότι ο πληθυσμός των διαβητικών ασθενών, παγκοσμίως, θα μπορούσε να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα, μετά την Κίνα και την Ινδία. Και δυστυχώς όσο αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο θα αυξάνει και η συχνότητα του διαβήτη. Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα με ποσοστό 44% κατέχει τη θλιβερή πρωτιά των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών, πανευρωπαϊκά. Κινδυνεύουμε λοιπόν να κατακτήσουμε και την πρωτιά στη συχνότητα του διαβήτη τύου ΙΙ», επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας και του Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Γιώργος Δημητριάδης, κατά διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

«Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ, παγκοσμίως. Αν και συνήθως η συγκεκριμένη μορφή της νόσου εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 40 ετών, δεν αποκλείεται η εμφάνιση και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και εφήβους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν κληρονομικό ιστορικό», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

Σήμερα, στην Ελλάδα ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές που προκαλεί (διαβητική αμφιβλιστροειδοπάθεια, νευροπάθεια, νεφρική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καριαγγειακές παθήσεις) αναφορά στο 8,8% του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 7,6% αυτών που βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν λοιπόν ότι με αλλαγή του τρόπου ζωής ο διαβήτης είναι εφικτό να προληφθεί.

«Ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, προσέχοντας το σωματικό βάρος του, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί μετά από ιατρική σύσταση στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, να προσθέσει στη διατροφή του φρούτα και λαχανικά, να γυμνάζεται, να αποφεύγει τις καταχρήσεις σε αλκοόλ και κάπνισμα και φυσικά να να προτιμά ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.

Ο καθηγητής Παθολογίας έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι όταν η αλλαγή στον τρόπο ζωής δεν αρκεί για τη ρύθμιση του διαβήτη, θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού και να λαμβάνει την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου Αθηνών, Χάρης Δημοσθενόπουλος επεσήμανε ότι «η σχέση διαβήτη και διατροφής είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και ο ρόλος της σωστής διατροφής -και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας- για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών. Ωστόσο, η διατροφική θεραπεία του διαβήτη πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και να εξατομικεύεται για να αποτελεί βασικό τμήμα της ολιστικής διαχείρισης της νόσου» σημείωσε ο προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου Αθηνών, Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Στερητική δίαιτα ή σωστή διατροφή;

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα των δημοσιογράφων, αν η διατροφή των ασθενών με διαβήτη είναι στερητική ή ισορροπημένη και γευστική, ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, απάντησε μέσω της προσωπικής του εμπειρίας.

«Το ξεκίνησα ως πείραμα να κάνω τη διατροφή των ανθρώπων με διαβήτη και το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί αισθητά η χοληστερόλη μου. Είναι μύθος ότι τα πιάτα των διαβητικών είναι άνοστα. Μια γευστική δοκιμή των συνταγών που έχω δημιουργήσει για άτομα με διαβήτη θα σας πείσει ότι και εύγεστα είναι και ισορροπημένα» είπε παραπέμποντας στην ιστοσελίδα του με τις συνταγές.

Εκπαίδευση ασθενών και κοινωνίας

Τέλος, η Γκόλφω Γεμιστού, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) επεσήμανε το έλλειμμα εκπαίδευσης και γνώσης, τόσο μεταξύ των ασθενών, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και Πολιτείας.

«Κάθε ασθενής με διαβήτη είναι διαφορετικός και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό τόσο από το κοινωνικό σύνολο, όσο και από την Πολιτεία. Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ πρέπει να είναι εξατοκιμευμένη και ο ασθενής και η οικογένεια του να συνηθίσει αυτό τον διαφορετικό τρόπο ζωής που συνεπάγεται η νόσος. Δυστυχώς, η θεσμοθετημένη Πολιτεία είναι απούσα. Ευτυχώς, όμως υπάρχουν οι εξειδικευμένοι γιατροί και οι σύλλογοι ασθενών που μέσα από εκδηλώσεις, όπως το Διαβητικό Χωριό που φέτος θα στηθεί στην Πάτρα, προσπαθούν να ενημερώσουν τους ασθενείς και την κοινωνία για ότι νεότερο υπάρχει στη θεραπεία του διαβήτη» εξήγησε η κ. Γεμιστού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024