Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φυτικές ίνες προάγουν τη μακροζωία και προλαμβάνουν τη νοσηρότητα

Οι φυτικές ίνες προάγουν τη μακροζωία και προλαμβάνουν τη νοσηρότητα

Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανόν να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανόν να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Σαγκάη υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νόσων, περιλαμβανομένων των καρδιοπαθειών, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη και αρκετών μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 17 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 982.411 άνδρες και γυναίκες, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών είχαν καταγραφεί 67.000 θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών.

Όσοι έτρωγαν την μέγιστη ποσότητα, είχαν 16% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από εκείνους που έτρωγαν την ελάχιστη.

Επιπλέον, από την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων οκτώ μελετών προέκυψε 10% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για κάθε 10 γραμμάρια αύξησης της ποσότητα φυτικών ινών που κατανάλωνε κάποιος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες. Αυτό μεταφράζεται σε 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες, και σε 38 γραμμάρια για τους άνδρες.

«Κατά μέσο όρο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πρόσληψη φυτικών ινών είναι πολύ χαμηλότερη από τη συνιστώμενη», επισημαίνει η Δρ Βικτόρια Μπάρλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Μ. Βρετανία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

Όπως εξηγεί η βρετανή ειδικός, τα οφέλη των φυτικών ινών είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της γλυκόζης και της ινσουλίνης, και ενδεχομένως και της φλεγμονής.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες προσφέρουν ταχύτερα και για περισσότερο χρόνο το αίσθημα του κορεσμού. Συνεπώς συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους και της υπερφαγίας.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι που συνεργατικά οδηγούν στη μείωση της θνησιμότητας, η οποία παρατηρήθηκε και στην κινεζική μελέτη», προσθέτει η Δρ Μπάρλεϊ.
Και τονίζει ότι δεν είναι δύσκολο να καταναλώσουμε 10 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Αντιστοιχούν σε δύο μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ή δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών.

Σε κάθε περίπτωση όμως ξεκαθαρίζει ότι, η κινεζική μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών συντελεί σε μακροζωία. Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου μπορεί και αποδοθεί και σε άλλα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, όπως ο γενικότερος υγιεινός τρόπος ζωής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024