Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάθε όλη την αλήθεια για τον καφέ και ξεκίνα να ζεις φυσικά!

Μάθε όλη την αλήθεια για τον καφέ και ξεκίνα να ζεις φυσικά!

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι μεταξύ των χωρών που παράγουν καφέ, αλλά σίγουρα ο καφές αποτελεί το «εθνικό» μας ρόφημα, αφού κατέχουμε την ένατη θέση στο πίνακα με την ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ, παγκοσμίως. Εξάλλου είναι σε όλους γνωστό ότι, ο καφές frappé αποτελεί ελληνική «εφεύρεση», που μετρά ήδη πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι μεταξύ των χωρών που παράγουν καφέ, αλλά σίγουρα ο καφές αποτελεί το «εθνικό» μας ρόφημα, αφού κατέχουμε την ένατη θέση στο πίνακα με την ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ, παγκοσμίως. Εξάλλου είναι σε όλους γνωστό ότι, ο παγωμένος στιγμιαίος καφές frappé αποτελεί ελληνική «εφεύρεση», που μετρά ήδη πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Ο καφές λοιπόν, μας κάνει «συντροφιά» πρωί, μεσημέρι, βράδυ, χειμώνα, καλοκαίρι, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο επιτυχημένο προϊόν, περιβάλλεται από ανυπόστατες φήμες. Αν όμως ανατρέξουμε στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία θα διαπιστώσουμε ότι, τόσο ο καφές γενικώς, όσο και ο στιγμιαίος καφές συγκεκριμένα, με λελογισμένη κατανάλωση έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Εν αρχή ην ο καφές…
Αν και η ιστορία του καφέ είναι λίγο πολύ γνωστή, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες ιστορικές αναφορές εντοπίζονται περίπου τον 13ο αιώνα, ενώ πιο αξιόπιστα στοιχεία για την κατανάλωση του, τον 15ο αιώνα. Τον 16ο αιώνα πλέον είχε διαδοθεί στη Μέση Ανατολή, την Περσία, την Τουρκία και τη Νότιο Αφρική και τον 18ο αιώνα αποτελούσε πλέον το πιο κερδοφόρο εξαγώγιμο προϊόν στον κόσμο.

Όσο δε για τον παγωμένο στιγμιαίο καφέ, τον γνωστό μας frappé, όπως προείπαμε αποτελεί ελληνική ανακάλυψη. Η καινοτομία αποδίδεται στον Δημήτρη Βακόνδιο, που σ’ ένα διάλειμμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1957, θέλησε να πιει καφέ, αλλά δεν μπορούσε να βρει ζεστό νερό. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κρύο νερό για να διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη.

Αν και οι πιο γνωστές ποικιλίες καφέ είναι η Robusta και η Arabica, το καφεόδεντρο (αειθαλής κορμώδης θάμνος) παράγει συνολικά 66 διαφορετικές ποικιλίες. Για να φτάσει ο καρπός του καφέ να είναι έτοιμος προς κατανάλωση μεσολαβούν πολλές παραγωγικές φάσεις, όπως η συλλογή, η επεξεργασία, το ψήσιμο και το άλεσμα. Για την δημιουργία του ντεκαφεϊνέ, μεσολαβεί το στάδιο της αποκαφεϊνοποίησης, κατά το οποίο απομακρύνεται το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης από τους πράσινους κόκκους του καφέ.

Η σύσταση του τελικού προϊόντος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως η ποικιλία, η καλλιέργεια, η επεξεργασία και η αποθήκευση του καφέ. Εκτός από καφεΐνη, ο καρπός περιέχει μεταξύ άλλων και υδατάνθρακες, σάκχαρα, διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και C, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος και ασβέστιο.

Περί καφεΐνης ο λόγος
Η καφεΐνη ως κύριο συστατικό του καφέ δικαιολογημένα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της όποιας διαμάχης, για το αν και πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη, κυμαίνεται από ίχνη έως και 2,4% του ξηρού του βάρους και εξαρτάται από την ποικιλία, το καβούρδισμα, το άλεσμα και τη μέθοδο παρασκευής του.

Η απορρόφηση της καφεΐνης ξεκινά από το στομάχι και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο εντός 30 έως 60 λεπτών από την κατανάλωσή της. Όταν προσλαμβάνεται παράλληλα με τροφές, η απορρόφηση ολοκληρώνεται σε 90 λεπτά και όταν πρόκειται για ρόφημα καφέ, το 90% της καφεΐνης απορροφάται από τον οργανισμό εντός 20 λεπτών.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα όρια πρόσληψης καφεΐνης, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) συστήνουν 400 mg καφεΐνης για τους ενήλικες ημερησίως, δηλαδή περίπου 4-5 φλιτζάνια καφέ, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής.

Ποιος καφές έχει περισσότερη καφεΐνη;
Πρόκειται για τη συχνότερη ερώτηση που απασχολεί τους λάτρεις του καφέ και οι απαντήσεις που δίνονται συνήθως είναι λάθος, καθώς όπως αποδεικνύουν και τα παρακάτω στοιχεία, ο καφές φίλτρου τελικά αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή»!

Σύμφωνα λοιπόν, με τη Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg) ανά μερίδα είδους καφέ έχει ως εξής:

  • Γαλλικός καφές (200 ml): 115-175 mg
  • Στιγμιαίος καφές (180 ml): 65-100 mg
  • Εσπρέσο (30 ml): 30-65 mg
  • Ελληνικός καφές (60 ml): 40-50 mg
  • Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος (200 ml): 2-3 mg
  • Ντεκαφεϊνέ ελληνικός (60 ml): 0,75-1 mg
  • Ντεκαφεϊνές εσπρέσο (30 ml): 0-0,5 mg

Μύθοι και αλήθειες για την επίδραση της καφεΐνης στην υγεία μας
Όπως προαναφέρθηκε, τα επιτυχημένα εμπορικά προϊόντα συνοδεύονται συνήθως από αρκετή παραφιλολογία. Έτσι λοιπόν η καφεΐνη και ο καφές περιβάλλονται από διάφορους μύθους σχετικά με την επίδραση τους στην υγεία μας.

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί μαθαίνουμε όλη την αλήθεια…

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024