Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καθοριστικός ο ρόλος των καταναλωτών στην διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων

Καθοριστικός ο ρόλος των καταναλωτών στην διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων

Με αφορμή την 15η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καταναλωτές στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, ενώ υπενθυμίζει ότι αυτοί βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού των δράσεων του Συνδέσμου.

Με αφορμή την 15η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καταναλωτές στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, ενώ υπενθυμίζει ότι αυτοί βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού των δράσεων του Συνδέσμου.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, συνεχίζει να προσφέρει ουσιαστικό έργο στην ανάπτυξη της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αντιμετωπίζει με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έντονη έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια, τη συνεχή επιβολή έκτακτων εισφορών, το τεράστιο πρόβλημα επισφαλειών που μαστίζει την αγορά, αλλά και τις διαρκείς αλλαγές στα φορολογικά και διοικητικά μέτρα, οι επιχειρήσεις του κλάδου αναδιοργανώνουν την παραγωγή, περιορίζουν τα έξοδά τους, μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους και πραγματοποιούν συνεχείς προσφορές, προκειμένου να κρατήσουν τους καταναλωτές κοντά τους. Είναι γεγονός ότι η ελληνική αγορά προσαρμόζεται με στόχο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, τις καινούργιες ανάγκες που δημιουργούνται και τις δυνατότητες του καταναλωτή.

Παράλληλα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που επιβάλλει μία ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα, καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που αποκτά η διατροφή στην καθημερινότητα. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων εργάζεται συστηματικά και συντονισμένα, για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, προωθεί τρόπους έγκυρης πληροφόρησης με στόχο να στρέψει τους καταναλωτές προς την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, οι οποίες μπορούν να προασπίσουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Ενδεικτικά αναφέρονται δυο πολύ σημαντικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί: η εφαρμογή του συστήματος αναγραφής των διατρoφικών πληροφοριών για την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs) που ισχύει από το 2008 και η σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας που αφορά στα Μέλη του.

H πληθώρα επώνυμων προϊόντων που διατίθενται στην αγορά δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέγει με σιγουριά και ασφάλεια το προϊόν που καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες και ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν όμως ενιαία βούληση και κοινή προσπάθεια ενώ η συνεχής βελτίωση της διατροφής αποτελεί βήμα ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας: της επιστημονικής κοινότητας, των καταναλωτικών οργανώσεων, της Βιομηχανίας Τροφίμων και της πολιτείας.
Εμείς στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων μένουμε πιστοί στους στόχους μας. Αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες με σθένος και εντατική δουλειά και κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με διάθεση για δημιουργία με στόχο τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών που είναι το σπουδαιότερο κεφάλαιό της.

Ο ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) από το 1978 εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 26% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 350.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι η πρώτη δύναμη με εξαγωγές που ανέρχονται στο 18,2% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας. Συγκεκριμένα ο κλάδος έφθασε πέρυσι τα 3 δις ευρώ σε εξαγωγές και κάνει σοβαρές προσπάθειες για να σταθεροποιήσει και να αυξήσει, το ποσοστό αυτό.

Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒΤ είναι να προωθήσει την αντίληψη της συνυπευθυνότητας και του υπεύθυνου και φερέγγυου συνομιλητή προς το κοινωνικό σύνολο και τις Αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024