Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μειώστε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη με φυσικό τρόπο

Μειώστε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη με φυσικό τρόπο

Μια διατροφή που περιέχει θρεπτικά συστατικά από τη σοκολάτα, το τσάι και τα μούρα μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας από τον διαβήτη και άλλες ασθένειες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

Μια διατροφή που περιέχει θρεπτικά συστατικά από τη σοκολάτα, το τσάι και τα μούρα μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας από τον διαβήτη και άλλες ασθένειες, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, με επικεφαλής την Δρ Έιντιν Κάσιντι, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 2.000 υγιείς γυναίκες από τη Μ. Βρετανία, οι οποίες είχαν συμπληρώσει ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο, ενώ είχαν υποβληθεί και σε εξετάσεις για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, τη φλεγμονή και την αντίσταση ινσουλίνης.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φλαβονών και ανθοκυανίνων σχετιζόταν με χαμηλότερη αντίσταση ινσουλίνης, καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο.

«Η μελέτη μας εστίασε στα οφέλη από την κατανάλωση συγκεκριμένων υπο-ομάδων φλαβονοειδών. Επικεντρωθήκαμε στις φλαβόνες, που περιέχουν βότανα και λαχανικά, όπως το σέλινο, ο μαϊντανός και το θυμάρι, και σε ανθοκυανίνες, που περιέχουν τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, το κρασί και άλλα φρούτα και λαχανικά κόκκινου ή μπλε χρώματος», εξηγεί η Δρ Κάσιντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και προηγούμενες έρευνες που έχουν γίνει σε εργαστηριακό περιβάλλον έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα είδη διατροφής επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακόμα πως η τακτική κατανάλωση φλαβονοειδών και ανθοκυανίνων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα της φλεγμονής και την αντίσταση ινσουλίνης στον οργανισμό.

Επίσης, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες των συγκεκριμένων συστατικών που θα πρέπει να καταναλώνει κανείς για να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο διαβήτη.

«Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ανακαλύπτουμε ότι ορισμένα συστατικά τροφίμων που θεωρούμε ανθυγιεινά, όπως η σοκολάτα, είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να διαχωρίσουμε αυτά τα συστατικά, τότε σίγουρα θα αλλάξουμε την άποψη του κοινού γι’ αυτό που αποκαλούμε ‘υγιεινή διατροφή’», εξηγεί ο Δρ Τίμοθι Σπέκτορ από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024