Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η βελτίωση της διατροφής γονέων και παιδιών κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Η βελτίωση της διατροφής γονέων και παιδιών κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Τον καθοριστικό ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά, καταδεικνύει η πρώτη επιστημονική έρευνα που εκπόνησε η μη κυβερνητική οργάνωση «Η Διατροφή του Παιδιού».

Τον καθοριστικό ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά, καταδεικνύει η πρώτη επιστημονική έρευνα που εκπόνησε η μη κυβερνητική οργάνωση «Η Διατροφή του Παιδιού».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 215 οικογενειών και εστίασε στις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας της μέσης ελληνικής οικογένειας και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τον καθοριστικό ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά, και καταδεικνύουν την ελλιπή σωματική δραστηριότητα, την επικράτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής, την έλλειψη οικογενειακών γευμάτων και την υιοθέτηση μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών και γλυκών ως τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες (GRECO study, Energy-project study), τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στον ελληνικό πληθυσμό εκτιμάται ότι αγγίζουν το 40%, συμβαδίζοντας με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και των ενηλίκων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι σε όλες τις μελέτες παρατηρείται ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το βάρος τους.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα συμπεραίνει ότι:

  • Η σωματική δραστηριότητα και δη η κοινή σωματική άσκηση παιδιών και γονιών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
    Το ποσοστό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος που γυμνάζεται με μέλη της οικογένειας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των παχύσαρκων παιδιών.
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων.
    Το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες.
    Περισσότερα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά ξοδεύουν πάνω από 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση/ στον υπολογιστή, σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.
  • Η ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής συνεισφέρει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους. Ωστόσο τα Ελληνόπουλα δεν την ακολουθούν.
    Το 78,5% καταναλώνει κόκκινο κρέας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
    Το 68% των παιδιών δεν καταναλώνει καθημερινά λαχανικά.
    Το 58% δεν συμπεριλαμβάνει στην καθημερινή του διατροφή φρούτα.
  • Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και γενικότερα λιπαρών τροφών συμβάλλει σημαντικά τσο αυξημένο σωματικό βάρος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσμα τα της έρευνας, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Η Διατροφή του Παιδιού» Αναστάσιος Παπαλάζαρου επισημαίνει ότι «για να μειώσουμε την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των γονέων. Οι γονείς φαίνεται να μην συνειδητοποιούν τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων όχι μόνο της υπερκατανάλωσης φαγητού, αλλά και της τηλεόρασης και του υπολογιστή στο βάρος των παιδιών τους. Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν μαθαίνοντας στα παιδιά τους να αγαπήσουν και να εξοικειωθούν με τη σωματική δραστηριότητα είναι καταλυτικός για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους».

Σχετικά με τη ΜΚΟ «Η Διατροφή του Παιδιού»
Σκοπός της είναι η οργάνωση και υποστήριξη επιστημονικών μελετών για τη διατροφή, την ανάπτυξη και θρέψη παιδιών και εφήβων. Μεταξύ άλλων, η «Διατροφή του Παιδιού» σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα διατροφικής αγωγής, προωθεί σωστά διατροφικά πρότυπα για παιδιά και εφήβους, ευαισθητοποιεί το κοινό στην ισορροπημένη παιδική διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και πληροφορεί τους καταναλωτές για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων.

Η «Διατροφή του Παιδιού» ιδρύθηκε από καταξιωμένους επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία στην κλινική διαιτολογία-διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και σημαντικό επιστημονικό έργο στην έρευνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

To διοικητικό συμβούλιό της στελεχώνουν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Αναστάσιος Παπαλαζάρου, PhD, Πρόεδρος Δ.Σ., Παναγιώτης Βαραγιάννης, Μ.Μed.Sc. Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Παρασκευάς Παπαχρήστος, Μ.Sc., Γραμματέας Δ.Σ., Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc., Υπεύθυνος Επιστημονικών Ερευνών και Δράσεων, και ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής υδατοσφαίρισης Παντελής Αντωνίου. Την ομάδα πλαισιώνει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024