Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύθος η σχέση κορεσμένων λιπαρών και καρδιακής νόσου;

Μύθος η σχέση κορεσμένων λιπαρών και καρδιακής νόσου;

Υπερεκτιμημένος και δαιμονοποιημένος είναι τελικά ο κίνδυνος για την υγεία μας από την κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, τα γλυκά και τα λιπαρά κρέατα, σύμφωνα με πόρισμα καρδιολόγων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Υπερεκτιμημένος και δαιμονοποιημένος είναι τελικά ο κίνδυνος για την υγεία μας από την κατανάλωση τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, τα γλυκά και τα λιπαρά κρέατα, σύμφωνα με πόρισμα καρδιολόγων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρόυντον του Λονδίνου με επικεφαλής στον Δρ Ασιμ Μαλοτρα υποστηρίζει ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στους κινδύνους που απορρέουν από τα λιπαρά, και έχει παραβλεφθεί ο κίνδυνος από άλλα συστατικά όπως η ζάχαρη.

«Είναι η ώρα να απομυθοποιήσουμε τον ρόλο των κορεσμένων λιπαρών στην καρδιακή νόσο», επισημαίνει ο ερευνητής.

Ωστόσο, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας έχει αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα. Και υπενθυμίζει ότι η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα ή άλλα μέσα, μπορεί να συντελέσει σε μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο.

Οι μελέτες που έχουν γίνει για τη σχέση διατροφής και καρδιακής νόσου έχουν συντελέσει στην συγγραφή κατευθυντήριων οδηγιών και διατροφικών συμβουλών για το πόσα κορεσμένα λιπαρά και ειδικά χοληστερόλη, είναι ασφαλή να καταναλώνουμε.

Ο Δρ Μαλοτρα εξηγεί ότι στο πλαίσιο αυτό τα κορεσμένα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί ενώ δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη σχέση μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και της καρδιακής νόσου.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει συμφωνήσει στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών στα τρόφιμα, αλλά έχει αυξήσει την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, τα οποία επίσης συντελούν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, αποδεικνύεται τριπλάσιας αποτελεσματικότητας στην μείωση της θνησιμότητας μετά από έμφραγμα, συγκριτικά με τις στατίνες.

Ο καθηγητής Πήτερ Γουέισμπεργκ, επιστημονικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας εξηγεί ότι οι μελέτες για τη σχέση διατροφής και ασθενειών συχνά καταλήγουν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Εν αντιθέσει με τις κλινικές μελέτες φαρμάκων, είναι πολύ δύσκολη η διενέργειας μιας ελεγχόμενης τυχαιοποιημένης μελέτης όταν πρόκειται για την διατροφή.

«Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η μείωση της χοληστερόλης, μειώνει και τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου», υπογραμμίζει ο Δρ Γουέισμπεργκ.

Τα επίπεδα όμως της χοληστερόλης επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της διατροφής, της γυμναστικής και των φαρμάκων, και ειδικά των στατίνων.

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα στο ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν, μπορούν να ωφεληθούν από τις στατίνες.

«Αλλά, θα πρέπει να γίνεται συνδυαστικά με άλλα μέσα, όπως μια ισορροπημένη διατροφή, αποχή από το κάπνισμα και τακτική σωματική άσκηση», υπογραμμίζει ο Δρ Γουέισμπεργκ.

health.in.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024