Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιταμίνη D: Γιατί είναι πολύτιμη;

Βιταμίνη D: Γιατί είναι πολύτιμη;

Αν και η χώρα μας «λούζεται» από το φως του ήλιου τις περισσότερες μέρες του χρόνου, οι Έλληνες παρουσιάζουμε συχνά έλλειψη βιταμίνης D. Ενώ όμως δεκάδες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν και διευρύνουν σοβαρά τη συμβολή της βιταμίνης στην υγεία γενικότερα και όχι μόνο στα οστά, το θέμα της έλλειψης βιταμίνης D τείνει να αποκτήσει διαστάσεις προβλήματος δημόσιας υγείας.

Αν και η χώρα μας «λούζεται» από το φως του ήλιου τις περισσότερες μέρες του χρόνου, οι Έλληνες παρουσιάζουμε συχνά έλλειψη βιταμίνης D. Ενώ όμως δεκάδες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν και διευρύνουν σοβαρά τη συμβολή της βιταμίνης στην υγεία γενικότερα και όχι μόνο στα οστά, το θέμα της έλλειψης βιταμίνης D τείνει να αποκτήσει διαστάσεις προβλήματος δημόσιας υγείας.

H ενδοκρινολόγος, αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, απαντά σε όλες μας τις απορίες σχετικά με την έλλειψη της βιταμίνης D.

  • Από που παίρνουμε βιταμίνη D;

Καταρχάς, ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της βιταμίνης D παράγεται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα (στερόλες). Ηλιακή έκθεση, ακόμη και περιορισμένης επιφάνειας του σώματος για 5-10 λεπτά καθημερινά, κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού, της άνοιξης και του φθινοπώρου, παράγει ποσότητα βιταμίνης D αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.
Η παραγωγή της βιταμίνης εξαρτάται από την ένταση της ακτινοβολίας, το χρώμα του δέρματος, αλλά και την ηλικία. Στην τρίτη ηλικία, για παράδειγμα, υπάρχει μείωση της συγκέντρωσης D κατά 30%, επειδή οι ηλικιωμένοι συνήθως εκτίθενται λιγότερο ή και καθόλου στον ήλιο.
Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχει ανάγκη ο οργανισμός λαμβάνεται από τροφές όπως τα ψάρια (κυρίως σολομός, γάδος, ρέγκα, σαρδέλα και τόνος), ο κρόκος του αυγού, το βοδινό κρέας, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για τα τελευταία ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.

  • Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D;

Tα παιδιά χρειάζονται τη βιταμίνη D για να χτίσουν γερά κόκαλα και οι ενήλικοι για να τα διατηρήσουν γερά και υγιή. Η βιταμίνη D διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη βέλτιστη ανάπτυξη του σκελετού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, στη διατήρηση της υγείας των οστών κατά την ενήλικη ζωή, καθώς είναι το μέσο με τη βοήθεια του οποίου απορροφάται το ασβέστιο από τον οργανισμό. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της και στη νευρομυϊκή λειτουργία, ενώ δεκάδες είναι οι μελέτες που υπογραμμίζουν τη συνεργιακή δράση της βιταμίνης στην προστασία από μια πλειάδα νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και το μεταβολικό σύνδρομο.

  • Γιατί η έλλειψη βιταμίνης D αφορά πλέον και την ηλιόλουστη Ελλάδα;

Επειδή εκτιθέμεθα όλο και λιγότερο στον ήλιο, λόγω του ότι φοβόμαστε την πιθανότητα μελανώματος και επειδή όταν εκτιθέμεθα χρησιμοποιούμε αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας- αυτό δεν επιτρέπει στο δέρμα να συνθέσει βιταμίνη D. Επίσης, το μελαχρινό δέρμα (συχνό στους μεσογειακούς λαούς) είναι παράγοντας που έχει συνδεθεί με χαμηλή σύνθεση βιταμίνης D. Γι’ αυτό και τα σκουρόχρωμα άτομα εμφανίζουν πιο συχνά έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός, είτε λόγω του ότι δεν εκτίθεται στον ήλιο ή χρησιμοποιεί αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, επειδή «καίγεται» εύκολα, εμφανίζει επίσης έλλειψη βιταμίνης D.

  • Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη; Μπορεί να διορθωθεί μέσω της διατροφής;

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλές τροφές που να είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D. Έτσι, το να πει κανείς ότι θα αναπληρώσει την υπάρχουσα έλλειψη μόνο μέσω της διατροφής είναι δύσκολο, αρκετά δύσκολο. Φυσικά, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Μπορεί επίσης κανείς να αναζητήσει τροφές ή γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D. Όμως, ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος διόρθωσης της έλλειψης όμως, είναι με τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής.

Vitamin D3 4000 IU της Solgar
Εφάπαξ ημερήσια δόση 4000IU σε 1 κάψουλα


H Vitamin D3 4000 IU της Solgar, είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη D3, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου και στη διατήρηση υγιών οστών, μυών και δοντιών. Επίσης, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στις προκλήσεις του χειμώνα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή διάθεση και ζωτικότητα!

Vitamin D3 της myelements
Η Βιταμίνη του Ήλιου!


Η περιορισμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες, μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό. Η myelements παρουσιάζει το συμπλήρωμα διατροφής Vitamin D3, που αποτελεί και την πιο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μορφή βιταμίνης D, βοηθώντας σας να εξασφαλίσετε την επάρκεια της ωφέλιμης αυτής βιταμίνης στον οργανισμό σας!

H Vitamin D3 εξασφαλίζει την ομαλή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα οστά, αλλά και τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των οστών, των μυών και των δοντιών, ενώ ενισχύει παράλληλα την άμυνα του οργανισμού.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024