Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βιταμινούχα και «φρουτώδη» σοκολάτα δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες

Βιταμινούχα και «φρουτώδη» σοκολάτα δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες

Μια νέα τεχνική που μπορεί να συντελέσει στην παραγωγή σοκολάτας με λιγότερα λιπαρά και περισσότερα υγιεινά συστατικά, ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας στη Νέα Ορλεάνη.

Μια νέα τεχνική που μπορεί να συντελέσει στην παραγωγή σοκολάτας με λιγότερα λιπαρά και περισσότερα υγιεινά συστατικά, ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας στη Νέα Ορλεάνη.

Όπως αναφέρει το BBC, εάν οι εταιρείες τροφίμων υιοθετήσουν τη νέα τεχνική ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δοκιμάσουμε προϊόντα σοκολάτας με βιταμίνη C, χυμό φρούτων και λιγότερα λιπαρά.

Βέβαια οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την ίδια τεχνική θα μπορούσε να προστεθεί στις σοκολάτες και αλκοόλ, αντί για χυμός φρούτων, καθιστώντας την έτσι λιγότερο υγιεινή επιλογή.

Η καινοτομία ανήκει στην ομάδα του Δρ Στέφαν Μπον και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, που κατάφεραν να εισάγουν μικρο-φυσαλίδες χυμού στην σοκολάτα, χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση της. Μάλιστα, η νέα τεχνική αποτρέπει το «ζαχάρωμα» της σοκολάτας, όταν έχει μείνει για καιρό στο ράφι.

«Η νέα μέθοδος διατηρεί εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τη σοκολάτα ‘σοκολατένια’, όμως, με το φρουτοχυμό πλέον στη θέση του λίπους. Τώρα ελπίζουμε ότι η βιομηχανία τροφίμων θα αναλάβει τα επόμενα βήματα και θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία για να παράγει γευστικές σοκολάτες και άλλα γλυκά με λιγότερα λίπη», ελπίζει ο Δρ Μπον.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, τα υψηλά λιπαρά και σάκχαρα σε μια σοκολάτα συνιστούν την αρνητική πλευρά της, σε αντίθεση με τη θετική πλευρά που αποτελούν τα υψηλά επίπεδα των φυτικών αντιοξειδιωτικών ουσιών ή φλαβονοειδών.

Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας (55 γραμ.) μπορεί να περιέχει 13 γραμμάρια λίπους, δηλαδή το 20% του συνολικού ημερήσιου λίπους, το οποίο συνίσταται σε ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των λιπαρών ανήκει στην ανθυγιεινή κατηγορία των κορεσμένων λιπαρών. Η αντικατάστασή τους με φρουτοχυμό θα μειώσει επίσης το περιεχόμενο της σοκολάτας -ή όποιου άλλου γλυκού βασίζεται σε αυτήν- σε σάκχαρα.

Η νέα μέθοδος υποκατάστασης των λιπαρών με χυμό φρούτων είναι εφικτή σε όλα τα είδη σοκολάτας (μαύρη, γάλατος, λευκή). Ο χυμός μπορεί να είναι διαφόρων ειδών και οι βρετανοί ερευνητές έχουν ήδη με επιτυχία ενσωματώσει στη σοκολάτα χυμό μήλου και πορτοκαλιού.

Όπως εξηγεί ο Δρ Μπον, η προσθήκη χυμού δημιουργεί μια «υβριδική» γεύση στη σοκολάτα ή όποιο άλλο γλυκό, όμως ο χυμός, επειδή διαχέεται σε όλη τη σοκολάτα, δεν «σκεπάζει» την χαρακτηριστική γεύση της, αντίθετα προσδίδει τη δυνατότητα δημιουργίας προϊόντων με ποικιλία γεύσεων.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας σοκολάτας με χαμηλότερα λιπαρά, όμως η γεύση της αλλοιωνόταν. Τα λιπαρά είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό βελτιώνουν τη γεύση της σοκολάτας. Βρίσκονται διασκορπισμένα σε μικροσκοπικά σφαιρίδια μέσα στα υπόλοιπα υλικά της σοκολάτας και η μεγάλη δυσκολία στη χημεία τροφίμων έως τώρα ήταν οτιδήποτε αντικαθιστά τα λίπη, θα έπρεπε επίσης να παραμένει διάσπαρτο μέσα σε όλο το διάλυμα της σοκολάτας, καθώς αυτό αρχικά θερμαίνεται και στη συνέχεια ψύχεται για να στερεοποιηθεί και να αποκτήσει τη γνωστή μορφή της «μπάρας».

Για να μην αλλοιώνεται η «σοκολατένια» γεύση, πρέπει τα σφαιρίδια να είναι μικρότερα σε διάμετρο από 30 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Η νέα τεχνική επιτυγχάνει την επίλυση του προβλήματος αυτού.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024