Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος

Τα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον, τα χάρμπουγκερ και τα άλλα προϊόντα κόκκινου κατεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Τα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον, τα χάρμπουγκερ και τα άλλα προϊόντα κόκκινου κατεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Η μελέτη που συμπεριέλαβε στοιχεία για 500.000 ανθρώπους από δέκα χώρες, διήρκεσε κατά μέσο όρο 13 χρόνια και αναδεικνύει τους κινδύνους από την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, ειδικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαμπίν Ρόρμαν του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, διαπίστωσαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τέτοιου είδους κρέατα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και, τελικά, πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία μπορεί να είναι το αλάτι και οι άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή και τη συντήρηση των κατεργασμένων προϊόντων κρέατος.

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε κατεργασμένα κρέατα, τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ασκούνται λιγότερο και γενικότερα να έχουν ανθυγιεινές συνήθειες.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 160 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος την ημέρα (δηλαδή περίπου δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον) είχαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 20 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος καθημερινά.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της μελέτης, πέθαναν περίπου ένας στους 17 ανθρώπους του δείγματος, οι 10.000 από καρκίνο και οι 5.500 από καρδιακά προβλήματα.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο σημαντικό από τον περιορισμό της κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος, αλλά θα συνιστούσα στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωσή του», εξηγεί η Δρ Ρόρμαν. Όπως λέει, αν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν το πολύ 20 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος τη μέρα, το 3% των πρόωρων θανάτων θα είχαν αποφευχθεί. Από την άλλη, προσθέτει ότι, λίγη κατανάλωση κόκκινου κρέατος χρειάζεται, επειδή περιέχει βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο.

Πάντως, για να πάρει ένας άνθρωπος τις αναγκαίες πρωτεΐνες, υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος (καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ), η βιοπαθολόγος-διατροφολόγος Αντωνία Τριχοπούλου και η Ανδρονίκη Νάσκα (επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών).

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024