Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για γερά οστά προτιμήστε γάλα και γιαούρτι

Για γερά οστά προτιμήστε γάλα και γιαούρτι

Όταν πρόκειται για την υγεία των οστών, δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξίσου αποτελεσματικά. Μάλιστα, κάποια κάνουν καλύτερη δουλειά από κάποια άλλα ως προς την ενίσχυση των οστών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Osteoporosis.

Όταν πρόκειται για την υγεία των οστών, δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξίσου αποτελεσματικά. Μάλιστα, κάποια κάνουν καλύτερη δουλειά από κάποια άλλα ως προς την ενίσχυση των οστών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Osteoporosis.

Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βοστόνη, διαπίστωσαν ότι το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες επιλογές μεταξύ των γαλακτοκομικών, ως προς την αύξηση της οστικής πυκνότητας του ισχίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3.200 γυναίκες και άνδρες, 26-85 ετών, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Framingham Offspring Study. Επρόκειτο για τους ενήλικες απογόνους των συμμετεχόντων στην Framingham Heart Study, μια μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη με στόχο την ανάδειξη παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Framingham Offspring Study, είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για 126 τρόφιμα, που έδειχναν τον ρυθμό κατανάλωσής τους κάθε εβδομάδα. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και τη λήψη ασβεστίου ή βιταμίνης D, το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση και αν οι γυναίκες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, παράγοντες δηλαδή που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Μετά από 12 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν συμβεί 43 κατάγματα ισχίου. Επειδή ο αριθμός ήταν μικρός δεν μπόρεσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Παρόλα αυτά όμως, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση κρέμας, τόσο χαμηλότερη η οστική πυκνότητα στο ισχίο, αλλά όχι όμως και στην σπονδυλική στήλη. Το ίδιο ίσχυε για το παγωτό, το τυρί σε κρέμα και την κρέμα γάλακτος.

«Η κρέμα διαφέρει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D», εξηγεί ο Δρ Σιβανι Σαχνι, επικεφαλής των ερευνητών.

Όμως η μελέτη ανέδειξε ότι η κατανάλωση τυριού (μαλακού ή σκληρού) επίσης δεν σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο ή την σπονδυλική στήλη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδεχομένως το τυρί να έχει οφέλη για την οστική υγεία, που δεν διαπιστώθηκαν στη μελέτη διότι δεν αναλύθηκαν τα τυριά ανά είδος αλλά συνολικά.

Σε μια υποομάδα 2.700 ατόμων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 2,6 μερίδες γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2,5 φλιτζάνια, είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, από τα άτομα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ο Δρ Σαχνι υποψιάζεται ότι συγκεκριμένα συστατικά των γαλακτοκομικών όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, συνεργούν ώστε να αποφέρουν καλύτερη οστική υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερη μελέτη είχε εστιάσει στη σχέση μεταξύ των συνηθειών του ατόμου ως προς το γάλα, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή και πως αυτές επιδρούν στην οστική πυκνότητα. Αλλά η παρούσα είναι η μόνη που συνέκρινε τις επιπτώσεις όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων στην οστική υγεία και τον κίνδυνο κατάγματος.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024