Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Για παιδικό έκζεμα και άσθμα ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό ειδικά όταν καταναλώνεται συχνά, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση άσθματος και εκζέματος στα παιδιά, υποστηρίζουν Νεοζηλανδοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.

Το πρόχειρο φαγητό ειδικά όταν καταναλώνεται συχνά, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση άσθματος και εκζέματος στα παιδιά, υποστηρίζουν Νεοζηλανδοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.

Οι ειδικοί επεξεργάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή διατροφή ενδεχομένως να ευθύνεται για τα αυξανόμενα ποσοστά των προαναφερόμενων αλλεργικών παθήσεων.

Τα παιδιά που έτρωγαν πρόχειρα γεύματα, όπως μπέργκερς, κινδύνευαν να εκδηλώσουν σοβαρής μορφής άσθμα, έκζεμα και κνησμό και δακρύρροια στα μάτια.

Τα πρόχειρα γεύματα περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες επιτυγχάνοντας την θωράκιση του οργανισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα παιδιά που ήταν στην αρχή της εφηβείας και έτρωγαν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα πρόχειρο φαγητό είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής μορφής άσθματος. Τα παιδιά έξι και επτά ετών, είχαν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες.

Αντίθετα, η κατανάλωση τριών ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας από 11% έως 14%.

Όπως εξηγούν η Δρ Ιννες Ασερ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ και ο καθηγητής Χάιγουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ «αν η σχέση μεταξύ του πρόχειρου φαγητού και των συμπτωμάτων άσθματος, ρινοεπιπεφυκίτιδας και εκζέματος είναι αιτιολογική, τότε τα ευρήματά μας είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία».

Γενικά, όπως είναι γνωστό τα άτομα που πάσχουν από άσθμα δεν έχουν διατροφικούς περιορισμούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια τρόφιμα όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και ορισμένες χρωστικές ουσίες και συντηρητικά τροφίμων επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία της νόσου.

health.in.gr

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024