Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα έτοιμα γεύματα είναι πιο υγιεινά από τις συνταγές των σεφ;

Τα έτοιμα γεύματα είναι πιο υγιεινά από τις συνταγές των σεφ;

Οι συνταγές μαγειρικής γνωστών τηλεοπτικών σεφ είναι λιγότερο υγιεινές από τα έτοιμα γεύματα που αγοράζει κανείς από τα σούπερ μάρκετ, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Οι συνταγές μαγειρικής γνωστών τηλεοπτικών σεφ είναι λιγότερο υγιεινές από τα έτοιμα γεύματα που αγοράζει κανείς από τα σούπερ μάρκετ, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ καταλήγει στο παραπάνω αναπάντεχο συμπέρασμα μετά από σύγκριση γευμάτων γνωστών σεφ, όπως ο Τζέιμι Όλιβερ, η Λορέιν Πασκάλ, η Ναϊτζέλα Λόουσον και ο Χαγκ Φερνλεϊ-Γουιτινγκσταλ και αυτών που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Ασντα, Σέιντσμπουρι και Τέσκο.

Τελικά, τα γεύματα από τα βιβλία των συνταγών μαγειρικής των σεφ περιείχαν περισσότερες θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, αλλά λιγότερο αλάτι.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να «εξευτελίσουν» τους σεφ, αλλά να ελεγχθεί η ουσία του ισχυρισμού ότι είναι πιο υγιεινό να μαγειρεύει κανείς μόνος του, αντί να αγοράσει προετοιμασμένα γεύματα.

Οι ερευνητές λοιπόν συνέκριναν 100 κύρια πιάτα από τους τέσσερις γνωστότερους Βρετανούς σεφ με 100 γεύματα που πωλούνται από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συνεκτιμήθηκαν επίσης οι ισχύουσες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κατά μέσο όρο, τα γεύματα από τα βιβλία μαγειρικής ήταν λιγότερο υγιεινά. Όπως βέβαια εξηγεί ο Δρ Μαρτιν Γουάιτ, του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ «τόσο τα προπαρασκευασμένα γεύματα όσο και αυτά που προτείνουν οι σεφ στα βιβλία μαγειρικής, τελικά δεν είναι τόσο υγιεινά όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Δεν ακυρώνουμε τη δουλειά των σεφ, αφού μεταξύ τους υπάρχουν και επαγγελματίες που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά στην προαγωγή της υγιεινής μαγειρικής και της καταπολέμησης της παχυσαρκίας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν εξέτασε τη συχνότητα κατανάλωσης των γευμάτων, δηλαδή αν πραγματικά ήταν μέρος της καθημερινής διατροφικής ρουτίνας των καταναλωτών ή μαγειρεύονταν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προτείνουν στους σεφ και τους εκδότες βιβλίων μαγειρικής να περιλαμβάνουν πάντα διατροφικές πληροφορίες δίπλα στις συνταγές ώστε το κοινό να κάνει πιο σοφές επιλογές ως προς το διατροφικό περιεχόμενο των γευμάτων του.

«Η επιμόρφωση και η πληροφόρηση του καταναλωτή αφορά εξίσου τους επαγγελματίες σεφ και τις αλυσίδες παροχής έτοιμου φαγητού», υπογραμμίζει ο Δρ Γουάιτ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Τζέιμ Όλιβερ πάντως έσπευσε να σχολιάσει ότι «κάθε έρευνα είναι ευπρόσδεκτη. Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι η επιμόρφωση του κοινού ώστε να ξέρουν τι μπορούν να μαγειρεύουν σε καθημερινή βάση και τι μπορούν να επιλέγουν περιστασιακά». Τέλος, προσέθεσε ότι το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα περιλαμβάνει διατροφικές πληροφορίες για τα γεύματα, ανά μερίδα.

Η εκπρόσωπος της Λορίν Πασκάλ από την πλευρά της παραδέχεται ότι «ορισμένες από τις συνταγές της Λορίν είναι πραγματικά υγιεινές και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Στα βιβλία της θα βρείτε άφθονες σαλάτες, σούπες και ελαφριά γεύματα, όπως και κάποια άλλα πιο ‘πλούσια’. Πάντως τα βιβλία της αλλά και οι εκπομπές της δεν εστιάζουν τόσο την υγιεινή διατροφή, όσο στην μαγειρική».

Τέλος, εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τονίζουν ότι καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια ώστε να γίνουν τα γεύματα που πωλούν πιο υγιεινά.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024