Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερα τα λιπαρά ψάρια στην προστασία της καρδιάς

Καλύτερα τα λιπαρά ψάρια στην προστασία της καρδιάς

Τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία στην υγεία της καρδιάς, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές και προτείνουν την κατανάλωση τους αντί της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία στην υγεία της καρδιάς, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές και προτείνουν την κατανάλωση τους αντί της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Λικ Τζουσέ, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέετεαι με μειωμένο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος, ενώ η τακτική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα δεν απέφερε σαφή συμπεράσματα.

Οι καρδιολογικές εταιρίες συστήνουν γενικά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομού, σαρδέλας, τόνου, ρέγκας), δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την σύσταση.

Βέβαια αρκετοί άνθρωποι δηλώνουν ότι προτιμούν την λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων αντί της κατανάλωσης ψαριών. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της μελέτης, σε αυτή την περίπτωση το όφελος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου επτά στα 1.000 άτομα που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά τον μήνα, εκδήλωσαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, έναντι περίπου τεσσάρων ατόμων στα 1.000 μεταξύ όσων έτρωγαν ψάρι πάνω από μια φορά το μήνα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντζουσέ, αυτό «μεταφράζεται» σε 30% περίπου μικρότερο κίνδυνο για την καρδιά, για όσους τρώνε πιο συχνά ψάρι σε σχέση με όσους τρώνε σπάνια.

Πιο πολύπλοκη είναι η εικόνα με την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Από αυτά, τα οξέα ΕΡΑ και DHA που θεωρούνται κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για την προστατευτική δράση των ψαριών, δεν φαίνεται από μόνα τους (με τη μορφή συμπληρωμάτων) να έχουν κάποιο ιδιαίτερο όφελος, ενώ πιο απτή είναι η σχέση ανάμεσα στον μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο και στο λιπαρό οξύ DPA.

Η Άλις Λιχτενστάιν του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης εξηγεί ότι, μετά τη νέα μελέτη, απομακρύνεται η ελπίδα για μια «γρήγορη λύση» μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το συμπέρασμα είναι, όπως είπε, ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να γίνει πιο υγιεινή η διατροφή των ανθρώπων, ιδίως όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024