Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφικά ισορροπημένη πίτσα, δημιούργησε Σκοτσέζος επιστήμονας

Διατροφικά ισορροπημένη πίτσα, δημιούργησε Σκοτσέζος επιστήμονας

Την πρώτη διατροφικά ισορροπημένη πίτσα, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε Σκοτσέζος καθηγητής Διατροφολογίας, με την χρηματοδότηση ιδιώτη επιχειρηματία.

Την πρώτη διατροφικά ισορροπημένη πίτσα, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε Σκοτσέζος καθηγητής Διατροφολογίας, με την χρηματοδότηση ιδιώτη επιχειρηματία.

Η υγιεινή αυτή εκδοχή της πίτσας περιέχει 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς και του ενός τρίτου της συνιστώμενης αναλογίας θερμίδων, πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Ο Μάικ Λιν από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ο επιχειρηματίας Ντόνι ΜακΛιν ένωσαν τις δυνάμεις τους λόγω «απόγνωσης» όπως εξήγησαν.

«Αν πας σε ένα σούπερ-μαρκετ ή σε ένα εστιατόριο για να αγοράσεις ένα έτοιμο γεύμα, τότε διαπιστώνεις ότι διατροφικά επικρατεί ανισορροπία. Ελέγξαμε έτοιμα γεύματα που παράγουν πέντε μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μαρκετ στην Σκοτία και διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν καμιά διατροφική ισορροπία. Περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι απ’ αυτό που πρέπει να καταναλώσεις σε ημερήσια βάση. Επίσης πολλά κορεσμένα λιπαρά για ένα 24ωρο, ενώ τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση είναι απόντα, απ’ αυτά τα γεύματα. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για διατροφικά ισορροπημένα έτοιμα γεύματα», εξηγεί ο Δρ Λιν.

Ο επιχειρηματίας Ντονι ΜακΛιν συμπληρώνει πως χρησιμοποίησαν έναν ασυνήθιστο τρόπο για να εισάγουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στην πίτσα. «Ερεύνησα την αγορά και διαπίστωσα ότι τα θαλάσσια φύκια είναι ένα ενδιαφέρον νέο συστατικό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ψωμιού. Το χρησιμοποιήσαμε λοιπόν κι εμείς για να μειώσουμε τα επίπεδα του αλατιού. Η περιεκτικότητα του φυκιού σε νάτριο ήταν 3,5% συγκριτικά με το 40% του αλατιού. Επίσης έχει ιώδιο, βιταμίνη Β12 και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εξάλλου έχει και εξαιρετική γεύση», εξηγεί.

Στην σάλτσα ντομάτας προσέθεσαν και κόκκινο πιπέρι ώστε η πίτσα να έχει επιπλέον βιταμίνη C, μαζί με το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, την βιταμίνη Α και το κάλιο.

«Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, παίρνεις 20% των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων από το πρωινό γεύμα, 30% από το μεσημεριανό, 30% από το βραδινό και επιπλέον 20% από τα σνακς», σημειώνει ο κ.ΜακΛιν και καταλήγει «σκεφτήκαμε την πίτσα γιατί μπορεί να είναι ένα καλό μεσημεριανό γεύμα ή βραδινό. Κάθε πίτσα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για το 30% των ημερήσιων αναγκών μας».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας Mintel, επτά στους δέκα ενήλικες στην Μ.Βρετανία τρώνε πίτσα και οι προβλέψεις θέλουν την αγορά του συγκεκριμένου γεύματος να φτάνει το 1 δισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας, το 2016.

«Πολλά χρόνια προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους με εύκολο τρόπο να έχουν ισορροπημένη διατροφή. Ο ευκολότερος είναι να τρως ισορροπημένα διατροφικά γεύματα. Τρία τέτοια γεύματα την ημέρα είναι αρκετά, αλλά τα εμπορικά διαθέσιμα προμαγειρεμένα πακέτα, δυστυχώς δεν είναι ισορροπημένα», εξηγεί ο Δρ Λιν.

Η διατροφικά ισορροπημένη πίτσα έχει γίνει δεκτή με θετικά σχόλια στην Μ.Βρετανία και μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μαρκετ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα την συμπεριλάβει στα έτοιμα γεύματά της, ενώ ο επιχειρηματίας Ντονι ΜακΛιν βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλες αλυσίδες αλλά και εταιρείες τροφοδοσίας.

Η πίτσα θα είναι διαθέσιμη μόνο σε κατεψυγμένη μορφή, αφού τα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι τα θρεπτικά συστατικά συντηρούνται καλύτερα έτσι. Η τιμή της θα είναι ελάχιστα υψηλότερη από τις άλλες διαθέσιμες μάρκες.

Επόμενος στόχος των δύο συνεργατών είναι να παράγουν και άλλες υγιεινές εκδοχές πρόχειρων γευμάτων, όπως ένα διατροφικά ισορροπημένο κάρυ και στο απώτερο μέλλον, ένα συνδυασμό ψαριού με προτηγανισμένες πατάτες.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024