Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν προλαμβάνουν την άνοια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν προλαμβάνουν την άνοια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν συντελούν τελικά στην πρόληψη της άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν συντελούν τελικά στην πρόληψη της άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου επανεξέτασαν το σύνολο των δημοσιευμένων ερευνών για τα ω-3 λιπαρά οξέα (αφορούσαν συνολικά πάνω από 3.500 ανθρώπους για 3,5 χρόνια) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μακροχρόνιες έρευνες πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα για τον ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη της άνοιας.

Αυτό που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι κατά πόσο είναι δυνατόν να προκύψει εγκεφαλικό όφελος αν τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων λαμβάνονται για χρονικό διάστημα πέραν των 3,5 ετών.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, οι συμμετέχοντες στις έρευνες που έπαιρναν ω-3 λιπαρά οξέα δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νόησης συγκριτικά με όσους είχαν πάρει εικονικά συμπληρώματα διατροφής.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όφελος για τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ω-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές, προς το παρόν, όμως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον μία πιο μακρόχρονη έρευνα θα έδειχνε άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Δρ Άλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Συμπλήρωσε όμως ότι «το ψάρι αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Εξάλλου, επιστημονική έρευνα που έγινε σε 12.500 ανθρώπους μέσης ηλικίας 64 ετών και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ή προ-διαβήτη, δηλαδή έχουν αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα, η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων δεν βοηθά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι έπαιρναν 900mg ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά, δεν είχαν μικρότερες πιθανότητες σε χρονικό διάστημα έξι ετών να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από αυτό, σε σχέση με όσους είχαν υποβληθεί σε εικονική θεραπεία.

Προηγούμενες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη ω-3 λιπαρών οξέων (είτε μέσω της διατροφής, δηλαδή καταναλώνοντας ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, ή ως συμπλήρωμα διατροφής) μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά φαίνεται πως τελικά αυτό δεν ισχύει για τους πάσχοντες από διαβήτη.

health.in.gr

Sports in

Απείλησε με Κέιν η Μπάγερν – Εντυπωσιακή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Βινίσιους (vids)

Στο 29’ ο Βρετανός έκανε το βολ-πλανέ, αλλά ο Λούνιν έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε – Στο 40’ ο Νόιερ απέκρουσε το επικίνδυνο σουτ του Βινίσιους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024