Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φάε ψάρι και» ...προστατεύσου απ' τον καρκίνο του παχέος εντέρου

«Φάε ψάρι και» …προστατεύσου απ’ τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζιε Λιάνγκ του Νοσοκομείου Σιτζίνγκ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 41 δημοσιευμένων μελετών από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, σκανδιναβικές χώρες κ.α.), οι οποίες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011 και μελέτησαν τη σχέση κατανάλωσης ψαριού και καρκίνου.

«Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο του εντέρου», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κατά μέσον όρο, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία γι’ αυτή τη μορφή του καρκίνου), το οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου (το ορθόν) σε σχέση με το ανώτερο (το κόλον). Όσοι τρώνε περισσότερα ψάρια, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερα. Αντίστοιχα, η διαφορά του οφέλους είναι πολύ μικρότερη στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον (μόνο 4%).

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Από την άλλη, κατά τον Δρ Λιανγκ, παίζει ρόλο ο τρόπος μαγειρέματος, καθώς π.χ. τα ψητά (στα κάρβουνα) ψάρια μπορεί τελικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες.

Είναι ασαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τρώνε ψάρια περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσονται σε καρκίνο.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024