Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάθετε να τρώτε μερίδες φαγητού σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες

Μάθετε να τρώτε μερίδες φαγητού σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες

«Μερίδα στα μέτρα μου» είναι το σύνθημα της νέας θεματικής ενότητας του Παιδειατροφή που φιλοδοξεί να βοηθήσει όλα τα μέλη της οικογένειας να καταναλώνουν τις μερίδες φαγητού που αντιστοιχούν στις προσωπικές τους ανάγκες.

«Μερίδα στα μέτρα μου» είναι το σύνθημα της νέας θεματικής ενότητας του Παιδειατροφή που φιλοδοξεί να βοηθήσει όλα τα μέλη της οικογένειας να καταναλώνουν τις μερίδες φαγητού που αντιστοιχούν στις προσωπικές τους ανάγκες (ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας κ.λπ.).

Το μέγεθος των μερίδων φαγητού άλλωστε συνδέεται άμεσα με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας αφού η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας οδηγεί αποδεδειγμένα στην πρόσληψη σωματικού βάρους.

Γιατί όμως το θέμα των μερίδων θεωρείται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ; Οι σχετικές έρευνες είναι αποκαλυπτικές. Σήμερα τρώμε 2 έως 4 φορές περισσότερο σε σχέση με τους προγόνους μας. Το μέγεθος των μερίδων μεγάλης αλυσίδας ταχυφαγείων από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 500%. Καταναλώνουμε 20% περισσότερα δημητριακά πρωινού και 30% περισσότερο γάλα σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το ότι δε συνειδητοποιούμε καν την υπερκατανάλωση αυτή. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο συνηθίζει το μάτι σε μεγάλες μερίδες τόσο διαστρεβλώνεται η αντίληψη μας για το τι είναι φυσιολογικό και το μέγεθος ενός κανονικού γεύματος.

Στα σούπερ-μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με διπλές ποσότητες και extra-large προϊόντα, στα εστιατόρια τα πιάτα είναι πολύ πιο μεγάλα από το φυσιολογικό ενώ ακόμα και τα σκεύη σερβιρίσματος που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι παλαιότερα. Όλα αυτά όμως συντελούν στο να τρώμε παραπάνω και άρα στην πρόληψη βάρους, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Ταυτόχρονα, η ποσότητα του φαγητού είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα. Για το λόγο αυτό το Παιδειατροφή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους συνδυασμούς τροφών και δημιουργεί ένα πρωτότυπο σουπλά για όλη την οικογένεια που περιλαμβάνει ένα πρότυπο πιάτο. Τα μαθηματικά της ισορροπημένης διατροφής είναι απλά: ½ πιάτο λαχανικά, ¼ υδατάνθρακες και ¼ πρωτεΐνες.

Άλλα υλικά που δημιούργησε η ομάδα του Παιδειατροφή είναι ένα φυλλάδιο με απλές συμβουλές για γονείς και παιδιά, μία αφίσα με το κεντρικό μήνυμα «Μαθαίνω να τρώω ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας μου», παιδαγωγικές μεθόδους που προτείνουν βιωματικά εργαστήρια για τους μαθητές των νηπιαγωγείων και όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Το υλικό αυτό καθώς και οι γενικότερες κατευθυντήριες οδηγίες υλοποίησης της ενότητας «Μερίδα στα μέτρα μου!» σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάστηκαν στις ομάδες των 14 δήμων του Παιδειατροφή κατά τη διάρκεια ειδικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Γαλατσίου, στις 21 Μαρτίου 2012.

Μέσα στο 2012, οι τοπικές ομάδες με τη σειρά τους θα διοργανώσουν δράσεις με επίκεντρο το θέμα των μερίδων φαγητού, όπως διαδραστικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τοπικά καταστήματα ή σούπερ-μάρκετ, μαθήματα μαγειρικής με έμφαση στην ποσότητα και την ποιότητα των τροφών και πολλά άλλα.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024