Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντάξτε τη βρώμη στο πρωινό σας και αναβαθμίστε την υγεία σας

Εντάξτε τη βρώμη στο πρωινό σας και αναβαθμίστε την υγεία σας

Το πρωινό αποτελεί τη βάση της υγιεινής διατροφής και το πρώτο γεύμα της ημέρας, παρέχοντας μας την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Η βρώμη, δημητριακό με μοναδική θρεπτική αξία, βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να ενισχύσει γευστικά το πρωινό σας.

Το πρωινό αποτελεί τη βάση της υγιεινής διατροφής και το πρώτο γεύμα της ημέρας, παρέχοντας μας την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Η βρώμη, δημητριακό με μοναδική θρεπτική αξία, βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να ενισχύσει γευστικά το πρωινό σας.

Η βρώμη ξεχωρίζει για τη μεγάλη περιεκτικότητα της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, με γνωστές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της θρεπτικής της σύνθεσης είναι τα εξής:
Β-γλυκάνες: Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή β – γλυκανών, φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως στον φλοιό των δημητριακών.
Υπάρχουν δύο είδη β – γλυκανών στις νιφάδες βρώμης: Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές.

  • Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν υπό προϋποθέσεις στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στην ικανοποιητική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό
  • Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μάλιστα η βρώμη υπερτερεί σε περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες έναντι όλων των άλλων δημητριακών.

ΤροφήΠοσότητα
Φυτικές ίνες (gr)
Διαλυτές φυτικές ίνες (gr)
Αδιάλυτες φυτικές ίνες (gr)
Νιφάδες βρώμης1 φλιτζάνι844
Νιφάφες καλαμποκιού1 φλιτζάνι0,50,10,4
Νιφάδες σιταριού1 φλιτζάνι30,52,5
Δημητριακά ρυζιού για πρωινό1 φλιτζάνι0,30,10,2
Ξερά δαμάσκηνα3 μέτρια1,710,7

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης, αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Η βρώμη αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η αξία της βρώμης για την υγεία μας έγκειται σε μια σειρά από οφέλη που μας αφορούν όλους.

Ειδικότερα, η ευεργετική δράση των στοιχείων που περιέχει η βρώμη παρέχει σημαντικά οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, αλλά και συνολικά για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Καρδιά: Η κατανάλωση βρώμης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της καρδιάς, καθώς οι αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να μην συσσωρεύουν αθηρωματική πλάκα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υγιή και χωρίς στενώσεις. Παράλληλα, οι β-γλυκάνες που περιέχονται στη βρώμη συνεισφέρουν αποδεδειγμένα στη μείωση της χοληστερόλης. Οι β- γλυκάνες που περιέχονται στη βρώμη συμβάλλουν στη δημιουργία ευεργετικών λιπαρών οξέων στο έντερο, τα οποία αναστέλλουν εν μέρει την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ.
  • Πεπτικό σύστημα: Οι φυτικές αυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη έχουν μια ιδιαίτερα προστατευτική δράση για το πεπτικό σύστημα, καθώς έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τα χολικά οξέα, η μεγάλη συγκέντρωση των οποίων στις εκκρίσεις οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο καρκινογένεσης.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Μια άλλη θετική επίδραση των β-γλυκανών που περιέχονται στη βρώμη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς προάγουν τη δράση σημαντικών κυττάρων της άμυνας, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα έναντι βακτηρίων, ιών και παρασίτων.
  • Έλεγχος επιπέδων σακχάρου: Οι β-γλυκάνες που περιέχονται στη βρώμη διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στο γλυκαιμικό έλεγχο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε επιθυμητά πλαίσια.
  • Έλεγχος σωματικού βάρους: Η κατανάλωση βρώμης συμβάλει επίσης σημαντική στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.
  • Οφέλη σε επίπεδο ομορφιάς και ευεξίας: Πέρα από τα ουσιαστικά οφέλη της βρώμης στην υγεία του οργανισμού, επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν την ύπαρξη θετικής επίδρασης ακόμα και όσον αφορά την ομορφιά και την ευεξία, κυρίως στη βάση της αντιοξειδωτικής της δράσης. Μάλιστα οι πολυφαινόλες της βρώμης (οι αβενανθραμίδες) φαίνεται να κατέχουν τόσο αντιοξειδωτική, όσο και αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση, ενώ σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής άλεσης, η αντιοξειδωτική δυνατότητα της βρώμης υπερτερεί έναντι άλλων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Όταν λοιπόν ετοιμάζουμε ένα πρωινό, με γάλα χαμηλών λιπαρών, βρώμη, μέλι, κανέλα και κομματάκια μήλου, είναι σαφές ότι πέρα από ένα νοστιμότατο πρόγευμα, έχουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης, τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κανέλας και του μελιού, με τις ευεργετικές πρωτεΐνες του γάλακτος, προσδίδοντας μοναδικά οφέλη για ολόκληρο τον οργανισμό μας.

health.in.gr

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024