Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση πουλερικών συντελεί στη μείωση των πιθανοτήτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση πουλερικών συντελεί στη μείωση των πιθανοτήτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται είτε όταν παρεμποδίζεται η ομαλή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, λόγω θρόμβωσης, ή λόγω αιμορραγίας.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τους Δρ Φρανκ Χου και Δρ Άνταμ Μπερνστάιν της Κλίβελαντ Κλίνικ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, μέσης και τρίτης ηλικίας, για διάστημα 20 ετών.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες σύμφωνα με τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διατροφής που ακολουθούσαν: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών.

Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας (άνω των δύο μερίδων ημερησίως) είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας, ημερησίως).

Αντίστοιχα οι γυναίκες που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικατασταθεί με μια μερίδα κοτόπουλο ή άλλο πουλερικό, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί κατά 27%. Αν αντικατασταθεί με ψάρι ή γαλακτοκομικό προϊόν, τότε ο κίνδυνος μειώνεται κατά 17% και 10% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του 2010, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Σουηδία, με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον, είχε καταλήξει στο συμπεράσμα ότι το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το νέο στοιχείο που έρχεται να προσθέσει η αμερικανική μελέτη είναι ότι το κρέας των πουλερικών μπορεί να συντελέσει σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσοι έτρωγαν περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν την κατανάλωση πουλερικών.

Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.

Τέλος, ένα ακόμη νέο στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση ψαριών δεν συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε διαπιστωθεί πως όσοι έτρωγαν συχνά ψάρια κινδύνευαν λιγότερο. Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη των ψαριών εξαρτώνται από τον τρόπο που μαγειρεύονται. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, εκτιμάται ότι είναι το λίπος και ο σίδηρος που περιέχει, συντελούν στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024