Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλάτι: Ούτε το πολύ, αλλά ούτε και το λίγο, κάνει καλό στην καρδιά

Αλάτι: Ούτε το πολύ, αλλά ούτε και το λίγο, κάνει καλό στην καρδιά

Μια νέα καναδική έρευνα έρχεται να αναζωπυρώση την επιστημονική διαμάχη για την σωστή ποσότητα του αλατιού στο φαγητό και την επίδρασή του στην υγεία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία λοιπόν το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά.

Μια νέα καναδική έρευνα έρχεται να αναζωπυρώση την επιστημονική διαμάχη για την σωστή ποσότητα του αλατιού στο φαγητό και την επίδρασή του στην υγεία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία λοιπόν το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον Μάρτιν Ο’Ντόνελ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο JAMA, διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής πάθησης (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ μικρότερος είναι ο κίνδυνος για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 2 γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε, όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των 4 και των 6 γραμμαρίων νατρίου. Όσοι κατανάλωναν πάνω από 8 γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Όσοι κατανάλωναν 2 έως 3 γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο Δρ Γιαν Στέσεν του Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες, η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το ενάμισι γραμμάριο νατρίου) τη μέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.

Η μείωση του αλατιού, ιδίως σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, επιφέρει την υποχώρησή της τελευταίας. Όμως μία άλλη πρόσφατη έρευνα (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση του αλατιού στο γενικό πληθυσμό -δηλαδή και στους υγιείς- δεν θα είχε κάποιο ορατό όφελος για τη γενικότερη υγεία τους.

Νέες μεγάλες κλινικές δοκιμές αναμένεται να διαφωτίσουν περαιτέρω το επίμαχο ζήτημα.

Η υπέρταση αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, προκαλώντας περισσότερους από 17 εκατ. θανάτους ετησίως στον κόσμο.

health.in.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024