Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην γυναικεία γονιμότητα

Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην γυναικεία γονιμότητα

Οι γυναίκες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής (πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και δημητριακά) είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς την επίτευξη κύησης, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Οι γυναίκες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής (πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και δημητριακά) είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς την επίτευξη κύησης, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ναβάρα με επικεφαλής την Δρ Εστεφάνια Τολέδο έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 500 γυναίκες που είχαν προβλήματα γονιμότητας και τις συνέκριναν με περίπου 1.600 γυναίκες ίδιας ηλικίας, που είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί. Βασιζόμενοι στις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχουσες μέσω ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου, υπολόγισαν πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ή μια δίαιτα δυτικού τύπου.

Η δυτικού τύπου διατροφή περιλάμβανε κόκκινο κρέας, πρόχειρο φαγητό (fast food), πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά, πατάτες, ραφιναρισμένα δημητριακά και αναψυκτικά με ζάχαρη. Το διαιτητικό αυτό πρότυπο δεν είχε επιπτώσεις στην γονιμότητα.

Ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά για τις γυναίκες που έκαναν μεσογειακή διατροφή. Περίπου το 17% εκείνων που την εφάρμοζαν σχολαστικά αντιμετώπιζε πρόβλημα να μείνει έγκυος, ενώ το 26% που την εφάρμοζε λιγότερο πιστά, αντιμετώπιζε προβλήματα γονιμότητας.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική επίδραση στην αντίσταση ινσουλίνης και ως προς τον διαβήτη τύπου ΙΙ», εξηγεί η Δρ Τολέδο.

Η αντίσταση ινσουλίνης εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην απορρόφηση του σακχάρου από την αιματική κυκλοφορία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αντίσταση ινσουλίνης και την ωορρηξία.

«Η ινσουλίνη έχει και άλλες δράσεις. Ρυθμίζει έναν αριθμό ορμονών, ειδικότερα την ποσότητα των απαιτούμενων ορμονών για την ωορρηξία, η οποία είναι σημαντική για την αναπαραγωγική διαδικασία», προσθέτει ο Δρ Χόρχε Σαβάρρο που δεν συμμετείχε στην μελέτη, αλλά μελετά την διατροφή στην έδρα που κατέχει στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστόνης.

Η επιρροή της μεσογειακής διατροφής στην ωορρηξία είναι έμμεση, καθώς περιλαμβάνει συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να «καθαρίσει» το σάκχαρο από την αιματική κυκλοφορία, με όχημα την ινσουλίνη. Αυτό βοηθά το σώμα να τηρεί σε ισορροπία τις αναπαραγωγικές ορμόνες.

Οι γυναίκες λοιπόν που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί ενδεχομένως να σκεφτούν σοβαρά την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, εκείνες που διαπιστωμένα υποφέρουν από υπογονιμότητα, δεν μπορούν να βοηθούν μόνο από ένα διατροφικό σχήμα και θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Τέλος, η διατροφή και ο τρόπος ζωής δεν επηρεάζουν μόνο τη γυναικεία γονιμότητα αλλά και την ανδρική. Αν λοιπόν οι άνδρες ενδιαφέρονται να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες πατρότητας, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν ότι πρόσφατη μελέτη του Δρ Σαβάρρο έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνδρες έχουν χαμηλής ποιότητας σπέρματος, συγκριτικά με άνδρες που τηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024