Η βιταμίνη D βελτιώνει την λειτουργία του παγκρέατος και ίσως προλαμβάνει τον διαβήτη
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, βελτιώνοντας την λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Spotlight
-
Κάννες: Η Κλέλια Ανδριολάτου βγαλμένη από παραμύθι με neon yellow σετ
-
«Aκόμα και την ώρα που πέθαινε, τους έκανε όλους να γελούν»: H τραγική ιστορία της εκκεντρικής fashion editor, Isabella Blow
-
Πουλήθηκε το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου - Το αγόρασε Τούρκος επενδυτής για να πάρει Golden Visa
-
Συγγνώμη ζητά τώρα ο Sean «Diddy» Combs για τον άγριο ξυλοδαρμό της πρώην του... το 2016 - «Είμαι αηδιασμένος»
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην βελτίωση της κύριας δυσλειτουργίας στον διαβήτη τύπου ΙΙ», γράφει ο Δρ Αναστάσιος Πίττας, ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η συχνότερη μορφή διαβήτη, χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της κακής ανταπόκρισης του οργανισμού να παράξει ινσουλίνη, η οποία αφαιρεί το σάκχαρο από την αιματική κυκλοφορία και το αποθηκεύει στο ήπαρ και τους μύες. Η ινσουλίνη παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
Για να μελετήσουν αν η λήψη βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί το σάκχαρο, οι ερευνητές χορήγησαν σε 93 προ-διαβητικούς ασθενείς είτε συμπληρώματα βιταμίνης D3, ασβεστίου, και τα δύο ή εικονικά συμπληρώματα. Μετά από τέσσερις μήνες, ελέγχθηκαν δείγματα αίματος των συμμετεχόντων για αρκετούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.
Στις μετρήσεις περιλαμβάνονταν η αιμοσφαιρίνη A1C, δείκτης του σακχάρου του αίματος και η β-κυτταρική λειτουργικότητα, όπως αντανακλάται στην ποσότητα της ινσουλίνης που εκκρίνεται και την καλή ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτήν.
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν προ-διαβητικοί εφόσον ήταν υπέρβαροι και είχαν σάκχαρο αίματος πάνω από το φυσιολογικό όριο, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να θεωρηθούν διαβητικοί.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η βιταμίνη D αύξησε σημαντικά την λειτουργικότητα των β-κυττάρων στους προ-διαβητικούς. Η εν λόγω ομάδα συμμετεχόντων είχε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C.
Το ασβέστιο δεν είχε καμιά επίδραση στην λειτουργία των β-κυττάρων, μόνη της ή συνδυαστικά με την βιταμίνη D.
Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν απαραιτήτως ότι η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι το συμπλήρωμα επηρεάζει την βιολογία του οργανισμού. Η βελτίωση υπολογίζεται στο 15-30%.
Παλαιότερη έρευνα που είχε διερευνήσει την σχέση βιταμίνης D και διαβήτη, είχε καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Έκτοτε αρκετές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, αν και δεν έχουν τεκμηριώσει επαρκώς ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να προλάβει τον διαβήτη.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις