Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σνακς και το μέγεθος των μερίδων φαγητού «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους

Τα σνακς και το μέγεθος των μερίδων φαγητού «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους

Τα σνακς και οι μεγάλες μερίδες φαγητού είναι δύο από τους κυριότερους «εχθρούς» της δίαιτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Τα σνακς και οι μεγάλες μερίδες φαγητού είναι δύο από τους κυριότερους «εχθρούς» της δίαιτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Η μέση κατανάλωση θερμίδων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο περίπου στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, φτάνοντας τις 2.374 θερμίδες και οι ειδικοί εξηγούν ότι η επιρροή των μεγάλων μερίδων καθώς και η υπερκατανάλωση σνακς είναι μεγαλύτερη αυτής των τροφών με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα σημειώνει ότι είναι προτιμότερο να επικεντρωνόμαστε στην μείωση της ποσότητας και συχνότητας των γευμάτων για καλύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά σε πολλές δυτικές χώρες από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Μόνο στις ΗΠΑ, όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη, το ένα τρίτο των ενηλίκων (πάνω από 72 εκατ.) είναι παχύσαρκοι.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δημοσκοπήσεις για τη διατροφή που είχαν γίνει τις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 και την τρέχουσα.

Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν όλα τα τρόφιμα και ποτά που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες σε 24 ώρες. Η μέση ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση ενός Αμερικανού πολίτη είχε αυξηθεί από 1.803 θερμίδες το 1977-78 σε 2.374 το 2003-06. Την τελευταία δεκαετία μόνο, η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είχε αυξηθεί κατά 229 θερμίδες.

Αρκετοί παράγοντες εμπλέκονται στην ενεργειακή κατανάλωση -ο αριθμός των θερμίδων (ενέργεια) σε μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής (ενεργειακή πυκνότητα), το μέγεθος της μερίδας και πόσα γεύματα και σνακς καταναλώνονται μέσα σε μια ημέρα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ενώ όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν παρουσιάσει αύξηση, η αύξηση στον αριθμό των περιστάσεων σίτισης και το μέγεθος των μερίδων φαίνεται να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της καταγραφόμενης αλλαγής.

Επομένως για να αντιμετωπιστεί σωστά η παχυσαρκία οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην μείωση του αριθμού των σνακς και των γευμάτων που τρώει ο πολίτης καθώς και στο μέγεθος των μερίδων.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024