Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελαιόλαδο «ασπίδα» προστασίας κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

Το ελαιόλαδο «ασπίδα» προστασίας κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν στις σαλάτες και στο μαγείρεμα αρκετό ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα.

Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν στις σαλάτες και στο μαγείρεμα αρκετό ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών και του Πανεπιστημίου του Μπορντό, με επικεφαλής τη Σεσίλια Σαμιέρι, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Neurology, μελέτησαν σε τρεις πόλεις (Μπορντό, Ντιζόν, Μονπελιέ), για πέντε χρόνια, περίπου 7.600 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία 148 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε αυτό το διάστημα.

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν (καθόλου, μέτρια, πολύ). Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία που έκανε την πιο «εντατική» κατανάλωση ελαιολάδου (τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα), είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου λάδι.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες συστάσεις για την διατροφή, ώστε να αποφεύγονται τα εγκεφαλικά επεισόδια στα άτομα άνω των 65 ετών. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τόσο συχνά στους ηλικιωμένους και το ελαιόλαδο είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος αποφυγής τους», όπως είπε η Δρ Σαμιέρι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το ελαιόλαδο με μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη, υψηλή πίεση, υψηλή «κακή» χοληστερίνη, παχυσαρκία κ.α.

Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Σκαρμέας, καθηγητής Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολύμπια και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα συστατικά του ελαιολάδου επιφέρουν την προστατευτική δράση τους, ενώ επισημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει και έμμεσα οφέλη, καθώς κάνει πιο νόστιμες τις υγιεινές τροφές. Σημειώνει πάντως ότι μόνο μελλοντικές κλινικές δοκιμές μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στα νέα ευρήματα και να οδηγήσουν πιθανώς σε νέες προληπτικές ιατρικές συστάσεις για την αποφυγή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024