Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αλάτι ίσως δεν προκαλεί υπέρταση και καρδιακά προβλήματα

Το αλάτι ίσως δεν προκαλεί υπέρταση και καρδιακά προβλήματα

Οι άνθρωποι που καταναλωνουν πολύ αλάτι δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Οι άνθρωποι που καταναλωνουν πολύ αλάτι δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA, «σίγουρα δεν υποστηρίζουν τις σημερινές συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ Γιαν Στάεσεν, του Τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Πανεπιστημίου της Λουβέν, στο Βέλγιο.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του αλατιού κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση, δεν έχει εξακριβωθεί ότι ανάλογο όφελος προκύπτει για την υγεία της καρδιάς στον ευρύτερο πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.700 Ευρωπαίους και έκαναν διαδοχικές μετρήσεις της κατανάλωσης αλατιού μέσω δειγμάτων ούρων. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση αλατιού (χαμηλή-μέση-υψηλή). Κανείς δεν αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα στην αρχή της έρευνας, και τα δύο τρίτα είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση του αίματος.

Η μελέτη διήρκεσε οκτώ χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί καρδιακό πρόβλημα ή γενικά καρδιαγγειακό πρόβλημα δεν διέφερε στις τρεις ομάδες, παρόλο που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες αλατιού.

Μάλιστα, όσοι έτρωγαν το λιγότερο αλάτι εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτου (4%) από καρδιακά αίτια, έναντι μόλις 1% όσων έτρωγαν το περισσότερο αλάτι.

Και στις τρεις ομάδες, περίπου το ένα στα τέσσερα άτομα, που είχαν ξεκινήσει με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, στην πορεία εμφάνισαν υπέρταση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συστολική πίεση του αίματος (αλλά όχι η διαστολική) αύξανε διαχρονικά, όσο αύξανε η κατανάλωση αλατιού, όμως η αύξηση ήταν πολύ μικρή και δεν κρίθηκε ότι έχει επιπτώσεις για την υγεία.

Ο Δρ Στάεσεν δήλωσε ότι, παρά τα συμπεράσματα της μελέτης, έχει πάντα νόημα να μειώσουν το αλάτι όσοι έχουν ήδη υπέρταση ή όσοι πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, όμως διευκρίνισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να συστήσει κανείς στο γενικό πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωση αλατιού. Δεν απέκλεισε μάλιστα η μείωση του αλατιού να έχει και παρενέργειες, αφού μπορεί στη θέση του να χρησιμοποιούνται από τα εστιατόρια ή τις εταιρίες τροφίμων άλλες δυνητικά επιβλαβείς ουσίες και συντηρητικά για να αναπληρώσουν το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024