Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Νέα Υόρκη: Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στη μέση ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Νέα Υόρκη: Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στη μέση ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στο Ρέους, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει γενικώς μεγάλες ποσότητες λαχανικών, τροφές ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, φυτικές τροφές, κυρίως ελαιόλαδο και καρύδια, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο, παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 ως 80 ετών, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή κάπνισμα.

Οι εθελοντές κλήθηκαν τυχαία να επιλέξουν μία από τρεις δίαιτες: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.

Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο.

Μετά από τέσσερα χρόνια, 10% με 11% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, σε σύγκριση με 18% εκείνων που ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών, το ιστορικό καπνίσματος και τα αναφερθέντα επίπεδα άσκησης, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες συμβουλές προς τους πάσχοντες από διαβήτη και εκείνους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, δήλωσε η Κοστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, προσθέτοντας ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μία υγιεινή επιλογή για όλους.

Και συμπλήρωσε ότι η έρευνα «με κανένα τρόπο δεν υπαινίσσεται ότι δεν χρειάζεται να αθλείται κάποιος. Κάποιες φορές οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν με ένα συγκεκριμένο είδος, όπως είναι το ελαιόλαδο. Αλλά αυτό για το οποίο συζητάμε είναι μία συνολική, διατροφική συνήθεια και ένας συνολικός τρόπος ζωής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024