Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή ίσως δεν παρέχει προστασία έναντι του άσθματος

Η μεσογειακή διατροφή ίσως δεν παρέχει προστασία έναντι του άσθματος

Νέα Υόρκη: Οι χώρες της Μεσογείου έχουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος, αλλά αυτό δεν οφείλεται στον πρότυπο διατροφής που κυριαρχεί εκεί, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy and Immunology.

Νέα Υόρκη: Οι χώρες της Μεσογείου έχουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος, αλλά αυτό δεν οφείλεται στον πρότυπο διατροφής που κυριαρχεί εκεί, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy and Immunology.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Προντεβερδα στην Ισπανία με επικεφαλής τον Δρ Γκονζάλες Μπαρσάλα εξηγούν ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να εκδοθεί μια τελική οδηγία για τις προστατευτικές επιδράσεις της διατροφής επί του άσθματος.

Ερευνητές και κοινό έχουν υποθέσει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, που χαρακτηρίζει τις χώρες της Μεσογείου, μπορεί να αιτιολογήσει την μειωμένη συχνότητα του άσθματος στα συγκεκριμένα κράτη, συγκριτικά με άλλα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, λιγότερο από το 10% των παιδιών 13-14 ετών στην Ισπανία πάσχει από χρόνια πνευμονική νόσο, συγκριτικά με το ένα τέταρτο των παιδιών στην Μ.Βρετανία.

Η μεσογειακή διατροφή, γενικά περιλαμβάνει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά, ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, καθώς γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τείνουν να είναι υγιέστερα. Αλλά σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες και τα αντικρουόμενα συμπεράσματά τους καθώς και την έμφυτη δυσκολία σύνδεσης της διατροφής με την υγεία, οι Ισπανοί ερευνητές υποψιάζονταν ότι η προστατευτική επίδραση επί του άσθματος δεν ήταν τελικά τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται.

Οι επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 15.000 παιδιά από την Ισπανία. Εξέτασαν την διατροφή τους και τα ποσοστά άσθματος αγοριών και κοριτσιών 6-7 ετών και 13-14 ετών. Κάθε παιδί εντάχθηκε σε μια από τέσσερις ομάδες, που αντανακλούσαν την ένταση της αναφερόμενης συμμόρφωσης στην μεσογειακή διατροφή.

Περίπου το 40% των μικρότερων παιδιών και το 20% των εφήβων είχαν εκδηλώσει άσθμα σε κάποια φάση της ζωής τους. Η περιοχή που μελετήθηκε είναι γνωστή για τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά άσθματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ισπανία.

Με εξαίρεση τα κορίτσια 6-7 ετών, καμιά σχέση δεν εντοπίστηκε μεταξύ διατροφής και άσθματος, μετά από συνυπολογισμό της παχυσαρκίας και του οικογενειακού τρόπου ζωής. Στην συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, η μεγαλύτερη προσαρμογή στην μεσογειακή διατροφή τελικά διαπιστώθηκε ότι αύξανε τον κίνδυνο άσθματος.

Το αναπάντεχο αυτό αποτέλεσμα ενδεχομένως να οφείλεται στα παιδιά ή τους γονείς τους που τροποποιούσαν την διατροφή τους, επειδή γνώριζαν ότι είχαν άσθμα, και όχι γιατί η διατροφή προκαλούσε την ασθένεια.

Ακόμη κι αν η διατροφή δεν παίζει ρόλο, η έρευνα για την συμβολή της μεσογειακής διατροφής στο άσθμα θα πρέπει να συνεχιστεί. Το άσθμα είναι συχνότερο σήμερα απ’ ότι πριν 20 χρόνια και σ’ αυτό ίσως συντελεί το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής.

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024