Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αντιοξειδωτικά δεν προλαμβάνουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τον λύκο

Τα αντιοξειδωτικά δεν προλαμβάνουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τον λύκο

Νέα Υόρκη: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και στα διατροφικά συμπληρώματα ίσως δεν προστατεύουν τις γυναίκες από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Νέα Υόρκη: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και στα διατροφικά συμπληρώματα ίσως δεν προστατεύουν τις γυναίκες από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Η Δρ Κάρεν Κοστενμπαντερ και οι συνεργάτες της στο Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης μελέτησαν σχεδόν 185.000 γυναίκες για 24 χρόνια. Γενικά δεν εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης πρόσληψης αντιοξειδωτικών (περιλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε και β-καροτίνης) και της πιθανότητας διάγνωσης με τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες αρχικά ήταν υγιείς και είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και για τη χρήση συμπληρωμάτων από το 1980 και ’81. Μέσω αυτών των στοιχείων υπολόγισαν την πρόσληψη βιταμίνης Α, C, Ε και α- και β-καροτίνης, καθώς και λουτεΐνης, λυκοπένης, β-κρυπτοξανθίνης και ζεαξανθίνης.

Μεταξύ, 1980 και 2004, 787 γυναίκες διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με ρευματοειδή αρθρίτιδα, και 192 με λύκο.

Οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών έτειναν να έχουν συνολικά καλύτερο τρόπο ζωής. Γενικά γυμνάζονταν περισσότερο και είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι καπνίστριες. Όταν συνεκτιμήθηκαν αυτές οι παράμετροι, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από μόνη της δεν είχε ισχυρή σχέση με την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερα στοιχεία που είχαν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης των συγκεκριμένων παθήσεων.

Ένας λόγος επιστημονικής διερεύνησης της επίδρασης των αντιοξειδωτικών είναι τα μειωμένα επίπεδα που παρατηρούνται στο αίμα των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα και λύκο, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χορήγηση αντιοξειδωτικών συντελεί στη μείωση της φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τις δύο παθήσεις.

Όχι απλώς τα αντιοξειδωτικά συντελούν στον έλεγχο της φλεγμονής, αλλά επίσης προστατεύουν τους ιστούς από τις ενεργές μορφές οξυγόνου.

Στην παρούσα μελέτης ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατέγραψαν συσχετισμό πρόσληψης αντιοξειδωτικών και κινδύνου εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και λύκου. Οι γυναίκες του δείγματος είχαν συμμετάσχει στην μελέτη Nurses’ Health Study και Nurses’ Health Study II, μελέτες που καταγράφουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τον κίνδυνο νόσησης μεταξύ 240.000 γυναικών από το 1976 και το 1989, αντίστοιχα.

Η μελέτη έχει περιορισμούς, δεδομένου ότι ήταν παρατηρητική. Οι ερευνητές ρώτησαν τις γυναίκες σχετικά με την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και στην συνέχεια παρατήρησαν τι συνέβαινε, άρα μπορεί τα αποτελέσματα να είναι συμπτωματικά.

Μια μελέτη που θα χωρίσει με τυχαίο τρόπο τις γυναίκες σε δυο ομάδες, σύμφωνα με την κατανάλωση αντιοξειδωτικών και την καταγραφή των κρουσμάτων λύκου ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε βάθος χρόνου, μπορεί να δώσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την επιρροή των συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών στην εκδήλωση των παθήσεων.

Επίσης η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η σοβαρή ανεπάρκεια συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών να παίζει ρόλο στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τον λύκο.

Η μελέτη πάντως δεν μειώνει την αξία των αντιοξειδωτικών ουσιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, τα κόκκινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, οι γλυκοπατάτες και τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών.

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024