Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που τρώνε άφθονο ιχθυέλαιο και άλλα ω-3 λιπαρά οξέα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που τρώνε άφθονο ιχθυέλαιο και άλλα ω-3 λιπαρά οξέα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ζωικές μελέτες αλλά και κλινικές έρευνες μικρής έκτασης, έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να καταπολεμήσουν την φλεγμονή και μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι μελέτες που έχουν γίνει επί των διατροφικών προτύπων μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Ο Δρ Σανγκμι Κιμ από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στην Βόρεια Καρολίνα μελέτησε τη σχέση μεταξύ πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου σε δείγμα 1.503 ατόμων καυκάσιας φυλετικής καταγωγής (716 πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου και 787 υγιή άτομα) και 369 άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής (213 με καρκινοπαθείς και 156 άτομα προς σύγκριση).

Μεταξύ της πρώτης ομάδας, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι όσοι εντάσσονταν στην πρώτη τετράδα ως προς την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων είχαν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκριτικά με όσους ήταν στις τελευταίες τέσσερις θέσεις κατανάλωσης.

Όταν μελετήθηκαν ξεχωριστά τα δύο κύρια λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ιχθυέλαιο (EPA-εικοσιπεντανοϊκό οξύ και DHA- δοκοσανεξανεϊκό οξύ), προέκυψε ότι ο κίνδυνος μειωνόταν όσο αυξανόταν η πρόσληψη.

Όταν εξετάστηκε το δείγμα συμμετεχόντων συνολικά, ο μειωμένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συνυπήρχε με την αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων. Η ξεχωριστή ανάλυση της ομάδας των αφροαμερικανών δεν ανέδειξε αυτό τον συσχετισμό.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα ω-6 λιπαρά οξέα συγκριτικά με τα ω-3, ήταν πιθανότερο να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και τα ω-6 από μόνα τους δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τον συσχετισμό.

Επιπρόσθετα με το ιχθυέλαιο, πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα σπορέλαια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συνήθως καταναλώνουμε περισσότερα ω-6 λιπαρά, αντί για ω-3, βασικές πηγές των οποίων είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και φοινικέλαιο.

Τέλος παρατηρήθηκε μια αναπάντεχη σχέση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης ω-3 λιπαρών και καρκίνου του παχέος εντέρου στους αφροαμερικανούς, αλλά η ερμηνεία της παρατήρησης αυτής πρέπει να γίνει με προσοχή.

Ο Δρ Κιμ εκτιμά ότι μπορεί να είναι τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο.

health.in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024