Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο ίσως προκαλεί στεφανιαία νόσου

Η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο ίσως προκαλεί στεφανιαία νόσου

Λονδίνο: Οι γυναίκες που τρώνε πολλούς και συγκεκριμένους υδατάνθρακες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Λονδίνο: Οι γυναίκες που τρώνε πολλούς και συγκεκριμένους υδατάνθρακες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 47.000 Ιταλών ενηλίκων και έδειξε ότι οι γυναίκες των οποίων η διατροφή τους περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ψωμιού, πίτσας και ρυζιού έχουν διπλάσιο καρδιακό κίνδυνο.

Οι τροφές αυτές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν ενέργεια και αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο του αίματος.

Αν και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο για να κατανοηθεί καλύτερα γιατί τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και όχι οι ίδιοι οι υδατάνθρακες, ενέχουν κινδύνους για την υγεία, και γιατί αυτός ο κίνδυνος αφορά περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα ζυμαρικά, που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά είναι υδατάνθρακας, δεν έχουν καμιά σχέση με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι ερευνητές που κατέληξαν στα παραπάνω ενδιαφέροντα συμπεράσματα είχαν ζητήσει από 15.171 άνδρες και 32.578 γυναίκες να συμπληρώσουν διατροφικά ημερολόγια. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να υπολογίσουν τον συνολικό αριθμό των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων καθώς και τον μέσο γλυκαιμικό δείκτη των τροφών που έτρωγαν οι συμμετέχοντες και το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής τους.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι σύστημα μέτρησης του πόσο αυξάνει η τροφή τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, συγκριτικά με την ίδια ποσότητα γλυκόζης ή με το λευκό χωμί.

Τογλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη μιας δεδομένης τροφής και επίσης με την συνολική ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχει.

Μετά από επτά χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, 463 συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες των οποίων η διατροφή είχε το υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου, συγκριτικά με εκείνες τις γυναίκες που είχαν το χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο.

Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και όχι η συνολική ποσότητα των καταναλισκόμενων υδατανθράκων, φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στις γυναίκες περισσότερο απ’ ότι στους άνδρες.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024