Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κοιλιακή παχυσαρκία «απειλεί» παιδιά και εφήβους

Η κοιλιακή παχυσαρκία «απειλεί» παιδιά και εφήβους

Θεσσαλονίκη: Tο μεγάλο μέγεθος του βρέφους κατά τη γέννηση, η απουσία θηλασμού, το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το αυξημένο βάρος της αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Θεσσαλονίκη: Tο μεγάλο μέγεθος του βρέφους κατά τη γέννηση, η απουσία θηλασμού, το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το αυξημένο βάρος της αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, σε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας διαπιστώθηκε ότι περίπου το 25% των αγοριών στην παιδική και εφηβική ηλικία, το 20% των κοριτσιών στην παιδική ηλικία και το 15% των εφήβων κοριτσιών είχαν κοιλιακή παχυσαρκία και κατά συνέπεια αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο στην μετέπειτα ζωή τους. Το συμπέρασμα που προκύπτει για τα νεαρά παιδιά και τους εφήβους είναι ότι η περίμετρος μέσης τους πρέπει να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους τους.

Για την εκτίμησή της χρησιμοποιήθηκε το πηλίκο περιμέτρου μέσης προς το ύψος, το οποίο θεωρήθηκε αυξημένο όταν ξεπερνούσε το 0,5.

Η διαφαινόμενη σχέση παχυσαρκίας, κατάθλιψης και ψυχιατρικών νοσημάτων στους ενήλικες αποτελεί ένα σοβαρό θέμα, καθώς είναι γνωστό ότι ψυχιατρικοί ασθενείς σε φαρμακευτική θεραπεία εμφανίζουν συχνά μεγάλη αύξηση βάρους.

Σε μια πρωτοποριακή παρεμβατική μελέτη σε 365 τέτοιους ασθενείς, που διεξήχθη από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατέστη δυνατή σημαντική απώλεια βάρους, της τάξης των 10 κιλών, μετά τη χορήγηση εξατομικευμένης δίαιτας μεσογειακού τύπου, διάρκειας 6 μηνών. Η απώλεια βάρους συνοδεύτηκε από μεγάλη βελτίωση δυσλιπιδαιμίας.

Σε άλλες σχετικές μελέτες αποδεικνύεται η λειτουργική χρησιμότητα αερόβιας άσκησης σε παχύσαρκους ασθενείς με κατάθλιψη και τονίζεται ο ρόλος των ιχθυελαίων σε συνδυασμό με την ολιγοθερμιδική δίαιτα στη βελτίωση της διάθεσης των ασθενών αυτών.

Οι παραπάνω μελέτες, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, θα αποτελέσουν μέρος της θεματολογίας του 3ου Βαλκανικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας που διοργανώνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε συνεργασία με το Βαλκανικό Δίκτυο για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (Balkan Network for the Study of Obesity, BalNeSO) στις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου 2008.  

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις. Θα συζητηθούν ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα σχετικά με την παχυσαρκία όπως: οι ιδιαιτερότητες της παχυσαρκίας στα Βαλκάνια, η παχυσαρκία ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου, η σύγχρονη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κ.α.

Του Βαλκανικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας θα προηγηθεί το 8ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας, το οποίο οργανώνεται από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, στον ίδιο χώρο στις 16-17 Οκτωβρίου 2008.

Στο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή διατροφική πολιτική, τη θέση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας στις σύγχρονες κοινωνίες, τις διατροφικές συστάσεις σε ειδικές παθήσεις, το ρόλο των προβιοτικών, των αντιοξειδωτικών, των λειτουργικών τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Στα δύο συνέδρια εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 800 επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα διατροφής και παχυσαρκίας.

health.in.gr

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024