Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το μαύρο τσάι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες

Το μαύρο τσάι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες

Λονδίνο: Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην επίσπευση της ανάρρωσης του οργανισμού από το στρες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology.

Λονδίνο: Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην επίσπευση της ανάρρωσης του οργανισμού από το στρες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology.

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Aντριου Στέπτοε διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν μαύρο τσάι τέσσερις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη στο αίμα συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που έπινε υποκατάστατο τσαγιού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συγκρότησαν ομάδα 75 νεαρών ανδρών που έπιναν τακτικά τσάι και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να πίνουν τα συνήθη αφεψήματα (καφέ, τσάι και καφεϊνούχα αναψυκτικά) και η πρώτη ομάδα άρχισε να πίνει ένα μείγμα καφεϊνούχου τσαγιού με γεύση φρούτων το οποίο περιείχε τα συστατικά ενός φλιτζανιού μαύρου τσαγιού. Η δεύτερη ομάδα άρχισε να πίνει καφεϊνούχο ψευδορόφημα με ίδια γεύση με το πρώτο, αλλά χωρίς τα ενεργά συστατικά του τσαγιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο ροφήματα είχαν το χρώμα του τσαγιού, αλλά είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτουν μερικά από τα φυσιολογικά αισθητικά στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τσαγιού (όπως η μυρωδιά, η γεύση και η εξοικείωση με το ρόφημα).

Ο στόχος ήταν ο περιορισμός των συνεισφερόντων παραγόντων όπως το συναίσθημα «ανακούφισης» από τη κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσάι.

Και οι δυο ομάδες υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες, ενώ μετρούνταν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της αρτηριακής πίεσης, των αιμοπεταλίων καθώς και τα αυτο-αναφερόμενα επίπεδα του στρες.

Σε μια δοκιμασία, οι εθελοντές εκτέθηκαν σε μια από τρεις στρεσογόνες καταστάσεις (απειλή ανεργίας, κατηγορία για κλοπή ή ένα επεισόδιο σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα), όπου έπρεπε να ετοιμάσουν μια λεκτική απάντηση και υποστηρίξουν τη θέση τους ενώπιον κάμερας.

Η δοκιμασία προκάλεσε ουσιαστική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού παλμού και των υποκειμενικών επιπέδων στρες και στις δυο ομάδες.

Ωστόσο, 50 λεπτά μετά τη δοκιμασία, τα επίπεδα της κορτιζόλης είχαν πέσει κατά μέσο όρο κατά 47% στην ομάδα που έπινε τσάι συγκριτικά με το 27% στην ομάδα ελέγχου.

Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, που σχετίζεται με τη θρόμβωση και τον κίνδυνο εμφράγματος, ήταν επίσης χαμηλότερη στην ομάδα του μαύρου τσαγιού.

Επιπλέον, η ομάδα αυτή ανέφερε μεγαλύτερο βαθμό χαλάρωσης στην περίοδο ανάρρωσης μετά τη δοκιμασία.

Ο Δρ Στέπτοε εξηγεί ότι «παραδοσιακά το τσάι σχετίζεται με ανακούφιση από το στρες και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τσάι τους βοηθά να χαλαρώνουν μετά από το καθημερινό στρες.

Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα για τις χαλαρωτικές ιδιότητες του τσαγιού είναι σχετικά περιορισμένα».

Ο Βρετανός ερευνητής δεν είναι σίγουρος για το ποια συστατικά του τσαγιού ευθύνονται για την χαλαρωτική επίδραση. Το θέμα είναι περίπλοκο και συστατικά όπως οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες, τα φλαβονοειδή και τα αμινοξέα έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024