Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιπερόριζα και πιπεριές καταπολεμούν τον καρκίνο των ωοθηκών και του παγκρέατος

Πιπερόριζα και πιπεριές καταπολεμούν τον καρκίνο των ωοθηκών και του παγκρέατος

Ουάσιγκτον: Η πιπερόριζα μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά ωοθηκικά κύτταρα ενώ το συστατικό που κάνει τις πιπεριές καυτερές μπορεί να συρρικνώσει τους παγκρεατικούς όγκους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ουάσιγκτον: Η πιπερόριζα μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά ωοθηκικά κύτταρα ενώ το συστατικό που κάνει τις πιπεριές καυτερές μπορεί να συρρικνώσει τους παγκρεατικούς όγκους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής την Δρ Ρεβέκκα Λιου εξέτασε την επίδραση της σκόνης πιπερόριζας διαλυμένης σε υγρό σε καλλιέργειες ωοθηκικών καρκινικών κυττάρων. Το διάλυμα εξόντωσε τα καρκινικά κύτταρα με δυο τρόπους: μέσω της απόπτωσης και της αυτοφαγίας.

«Το πείραμα έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον γεγονός που σημαίνει ότι απέχουμε πολύ ακόμα από την κλινική πρακτική, αλλά είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα. Οι περισσότερες πάσχουσες από καρκίνο των ωοθηκών εκδηλώνουν υποτροπιάζουσα μορφή που τελικά γίνεται ανθεκτική στη χημειοθεραπεία, που σχετίζεται με την αντίσταση στην απόπτωση», εξηγεί η Δρ Λιου.

«Αν η πιπερόριζα μπορεί να προκαλέσει αυτοφαγικό κυτταρικό θάνατο επιπρόσθετα με την απόπτωση, ίσως μπορεί na παρακάμψει την αντίσταση στην συνήθη χημειοθεραπεία», καταλήγει η ερευνήτρια.

Η πιπερόριζα έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην έλεγχο της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ωοθηκικών καρκινικών κυττάρων. Στις πολλαπλές ωοθηκικές κυτταρικές σειρές ο επαγόμενος από την πιπερόριζα κυτταρικός θάνατος ήταν σε παρόμοια ή καλύτερη συχνότητα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με βάση τον λευκόχρυσο που συνήθως χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών.

Στη δεύτερη μελέτη, η καψαϊκίνη, η οποία δίνει την καυτερή γεύση στις πιπεριές, προκάλεσε κυτταρική απόπτωση στα ποντίκια με παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα.

Ο Δρ Σαντζάι Σριβαστάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη ώθησε τα καρκινικά κύτταρα σε θάνατο χωρίς να επηρεάσει τα φυσιολογικά, υγιή παγκρεατικά κύτταρα.

Πέρσι ο ίδιος ερευνητής είχε ανακοινώσει παρόμοια αποτελέσματα με παγκρεατικά κύτταρα σε εργαστηριακούς δίσκους.

Το περασμένο μήνα επιστήμονες από το Λος Aντζελες ανάφεραν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να εξοντώσει προστατικά καρκινικά κύτταρα. Aλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, ένα κιτρινόχρωμο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα συμβάλλει στην διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου των πνευμόνων και του μαστού στα τρωκτικά.

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024