Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα ποικιλία μπρόκολου με αντικαρκινικές ιδιότητες

Νέα ποικιλία μπρόκολου με αντικαρκινικές ιδιότητες

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία ενός «σούπερ» μπρόκολου το οποίο πιστεύουν ότι θα συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία ενός «σούπερ» μπρόκολου το οποίο πιστεύουν ότι θα συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Διατροφή με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Μιθεν δημιουργούν μια νέα ποικιλία μπρόκολου η οποία θα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα του συστατικού, σουλφοραφάνη. Πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμη σε περίπου τρία χρόνια.

Όπως εξηγεί ο Δρ Μιθεν «το κλειδί βρίσκεται στο γονίδιο GSTM1, το οποίο δεν έχουν περίπου οι μισοί άνθρωποι. Ορισμένα άτομα που δεν είναι φορείς του, φαίνεται ότι έχουν λιγότερη αντικαρκινική προστασία από το μπρόκολο συγκριτικά με τους έχοντες το γονίδιο.

Αυτό συμβαίνει διότι η απουσία του GSTM1 συνεπάγεται την αδυναμία συγκράτησης σουλφοραφάνης εντός του οργανισμού, η οποία αποβάλλεται εντός λίγων ωρών.

Ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπρόκολου ή μπρόκολου με αυξημένη περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη, όπως δηλαδή το «σούπερ» μπρόκολο, μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση ίσης ποσότητας σουλφοραφάνης με αυτή που έχουν στον οργανισμό τους το γονίδιο GSTM1.

Βέβαια η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπρόκολου έχει και επιπρόσθετα οφέλη, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Το μπρόκολο ανήκει στην ομάδα των σταυρανθών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελών.

Τα λαχανικά αυτά περιέχουν αυξημένα επίπεδα γλυκοσινολάτων, οι οποίες όταν καταναλώνονται διασπώνται και απελευθερώνουν ισοθειοκυανικά άλατα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ισοθειοκυανικά άλατα στα οποία περιλαμβάνονται και η σουλφοραφάνη, είναι μεταξύ των πιο δυνατών αντικαρκινικών παραγόντων της διατροφής.

Η ποικιλία του «σούπερ» μπρόκολου περιέχει 3,4 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το απλό μπρόκολο.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024