Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντομάτα και μπρόκολο κατά του καρκίνου

Ντομάτα και μπρόκολο κατά του καρκίνου

Λονδίνο: Ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου ίσως προστατεύει τον οργανισμό από καρκινογενέσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο International Research Conference on Food, Nutrition and Cancer.

Λονδίνο: Ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου ίσως προστατεύει τον οργανισμό από καρκινογενέσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο International Research Conference on Food, Nutrition and Cancer.

Τόσο οι ντομάτες όσο και το μπρόκολο είναι γνωστό ότι περιέχουν χημικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στον καρκίνο, αλλά για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι ο συνδυασμός των δυο λαχανικών μεγιστοποιεί τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Δρ Τζον Έρντμαν και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μελέτησε τον παραπάνω συνδυασμό σε ποντίκια, τα οποία έφεραν καρκινικούς όγκους του προστάτη.

Συγκεκριμένα, χώρισαν τα πειραματόζωα σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε αποξηραμένη σκόνη ντομάτας, η δεύτερη αποξηραμένο μπρόκολο, η τρίτη συνδυασμό των δυο λαχανικών και η τέταρτη τρεφόταν φυσιολογικά και λάμβανε φιναστερίδη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που χορηγείται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιναστερίδη βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών για να διαπιστωθεί αν μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα τρία διατροφικά σχήματα είχαν καλύτερα αποτελέσματα εν συγκρίσει με τη φιναστερίδη. Ειδικότερα, οι καρκινικοί όγκοι των ποντικιών που λάμβαναν τον συνδυασμό των λαχανικών, αναπτύσσονταν με πιο αργό ρυθμό, ενώ γενικά διατηρήθηκαν σε μικρότερο μέγεθος συγκριτικά με τους όγκους των ποντικιών που λάμβαναν φιναστερίδη.

Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Έρτνμαν επεσήμανε ότι «αποφασίσαμε να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των δυο αυτών λαχανικών σε συνδυασμό, διότι θέλαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη διατροφή των ανθρώπων.

Ως γνωστόν, οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά, αλλά τροφές. Δεν τρώνε ένα τρόφιμο, αλλά συνδυασμό πολλών τροφίμων. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν και άλλοι συνδυασμοί τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά».

Η μελέτη του Δρ Ερντμαν αναμένεται να δημοσιευθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024