Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μαύρο τσάι μειώνει την κακή χοληστερόλη

Το μαύρο τσάι μειώνει την κακή χοληστερόλη

Ουάσιγκτον: Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού ίσως συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της κακής (LDL) χοληστερόλης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

Ουάσιγκτον: Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού ίσως συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της κακής (LDL) χοληστερόλης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.


Ερευνητική ομάδα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας διενήργησε διπλή-τυφλή μελέτη κατά τη διάρκεια της οποίας 15 άτομα εκ των οποίων οι μισοί κλήθηκαν να καταναλώσουν πέντε φλιτζάνια μαύρο τσάι ημερησίως για τρεις εβδομάδες. Οι υπόλοιποι έπιναν ένα υγρό με γεύση όμοια με αυτή του τσαγιού. Στην επόμενη φάση της έρευνας διάρκειας επίσης τριών εβδομάδων έγινε εναλλαγή των ροφημάτων.


Τα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης έπεσαν κατά μέσο όρο 7,5% όταν τα άτομα κατανάλωναν μαύρο τσάι, ενώ δεν παρατηρήθηκε ανάλογο αποτέλεσμα όταν κατανάλωναν το άλλο ρόφημα.


Εκ των υστέρων οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της καφεΐνης στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Δώδεκα άτομα εκ των 15, κλήθηκαν να καταναλώσουν νερό το οποίο είχε τη γεύση τσαγιού και όμοια επίπεδα καφεΐνης με αυτά που ανιχνεύονται στο τσάι. Διαπίστωσαν τελικά ότι όσοι έπιναν τσάι είχαν μείωση της χοληστερόλης κατά 11% συγκριτικά με εκείνους που έπιναν το ψευδορόφημα.


Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Τζόζεφ Τζούντ που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας διευκρίνισε ότι «οι λόγοι που η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης δεν είναι ακόμα γνωστοί, αλλά διενεργούμε ελέγχους για να διαπιστώσουμε αν το συγκεκριμένο ρόφημα έχει την ικανότητα να καθυστερεί την απορρόφηση της LDL χοληστερόλης από το σώμα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαύρο τσάι δεν είχε καμιά επίδραση στις τιμές της καλής (HDL) χοληστερόλης.


Το ερευνητικό τμήμα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας μελετά επίσης τη βιοδραστηριότητα των συστατικών του τσαγιού στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας νοσημάτων. Η έρευνα αυτή τη στιγμή έχει επικεντρωθεί στην επίδραση του τσαγιού στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, στον μεταβολισμό και τον καρκίνο.

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024