Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλοκαίρι προ των πυλών, καιρός για δίαιτα...

Καλοκαίρι προ των πυλών, καιρός για δίαιτα…

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και φυσικά έχετε ήδη αρχίσει να κάνετε σχέδια για διακοπές και βουτιές στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως, δεν ανήκετε στην "προνομιακή" κατηγορία αυτών που διαθέτουν σώμα μοντέλου. Τα παραπανίσια κιλά σάς ταλαιπωρούν, όπως και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είτε είναι συσσωρευμένα γύρω από τη μέση (το γνωστό "σωσίβιο") είτε στους γοφούς (τα λεγόμενα "ψωμάκια"). Σίγουρα, οι εορτές του Πάσχα επιδείνωσαν το υπάρχον πρόβλημα και είναι ώρα να βρεθεί λύση, για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και φυσικά έχετε ήδη αρχίσει να κάνετε σχέδια για διακοπές και βουτιές στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως, δεν ανήκετε στην ‘προνομιακή’ κατηγορία αυτών που διαθέτουν σώμα μοντέλου. Τα παραπανίσια κιλά σάς ταλαιπωρούν, όπως και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είτε είναι συσσωρευμένα γύρω από τη μέση (το γνωστό ‘σωσίβιο’) είτε στους γοφούς (τα λεγόμενα ‘ψωμάκια’). Σίγουρα, οι εορτές του Πάσχα επιδείνωσαν το υπάρχον πρόβλημα και είναι ώρα να βρεθεί λύση, για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε.

Το Health.in.gr. δεν σας προτείνει την ιδανική δίαιτα για γρήγορο αδυνάτισμα, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει. Όσοι ασχολείστε με το θέμα, θα ξέρετε ήδη ότι οι δίαιτες πείνας κάνουν κακό και στον οργανισμό και στην ψυχολογία, ενώ έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Φυσικά μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές ενός διαιτολόγου ή ενός γυμναστή για να μπορέσετε να χάσετε τα περιττά κιλά. Ωστόσο, πριν χτυπήσετε την πόρτα του ειδικού, καλό είναι να αποφύγετε τα εννέα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν.

Λάθος πρώτο: Απουσία κινήτρου

Το να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος σημαίνει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν αποφασίσετε ότι έχετε ισχυρό κίνητρο να χάσετε τα περιττά κιλά σας. Για να ανακαλύψετε το κίνητρο αυτό, δεν έχετε παρά να θέσετε στον εαυτό σας το εξής πολύ απλό ερώτημα: ‘Ποιο θα είναι το όφελος από την απώλεια βάρους;’.

Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε αμέσως ή αν δεν είστε σίγουροι για την απάντηση, τότε δεν έχετε αρκετά ισχυρό κίνητρο.

Μην μπαίνετε λοιπόν στον κόπο να κάνετε δίαιτα, εκτός και αν κάποια στιγμή βρείτε την απάντηση στο βασικό αυτό ερώτημα.

Η συμβουλή μας είναι απλή. Το να προσπαθείτε να χάσετε βάρος χωρίς να ξέρετε ποιο θα είναι το όφελος, είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου.

Λάθος δεύτερο: Έλλειψη σχεδιασμού

Είναι κοινά αποδεκτό ότι όλοι αποδίδουμε καλύτερα όταν έχουμε κάποιο στόχο να επιτύχουμε. Αυτό συμβαίνει διότι μπορούμε να μετρήσουμε την πρόοδο που σημειώνουμε καθημερινά και αισθανόμαστε ότι φτάνουμε γρηγορότερα στην επίτευξή του.

Η απώλεια βάρους είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Για να γίνει με επιτυχία, δηλαδή να παραμείνετε υγιείς σωματικά και ψυχολογικά, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Για να τον ορίσετε, χρειάζεται το σύνολο του βάρους που επιθυμείτε να χάσετε να είναι ρεαλιστικό και φυσικά αυτό να γίνει σε λογικό χρονικό διάστημα.

Παραδείγματος χάρη, αν είστε 80 κιλά και επιθυμείτε να φτάσετε τα 70, ορίστε ένα χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, για να τα καταφέρετε. Όταν φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και θέλετε να χάσετε άλλα δέκα κιλά, δώστε στον οργανισμό σας άλλες πέντε εβδομάδες για να τα καταφέρει.

Λάθος τρίτο: Έλλειψη υπομονής

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περιττά κιλά θέλουν να λύσουν το πρόβλημά τους άμεσα. Ανήκετε και εσείς στην κατηγορία αυτών που ξεκινούν δίαιτα τη Δευτέρα και αν δεν χάσουν τουλάχιστον τρία κιλά μέχρι την Κυριακή, εγκαταλείπουν την προσπάθεια; Μήπως είστε ανυπόμονοι; Ίσως.

Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν δίαιτα όλη τους τη ζωή. Δεν έχουν την υπομονή που απαιτεί η διαδικασία απώλειας βάρους.

Αν λοιπόν θέλετε να αδυνατίσετε, προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, διότι κανείς δεν έχασε δέκα κιλά σε μια νύχτα! Οι ειδικοί συνιστούν την απώλεια δύο κιλών ανά εβδομάδα, άρα για να χάσετε είκοσι, χρειάζεστε οπωσδήποτε δέκα εβδομάδες.

Σας φαίνετε μεγάλο το χρονικό διάστημα; Κρίμα, διότι δεν πρόκειται να τα χάσετε γρηγορότερα και ίσως μάλιστα να πάρετε και κάποια επιπλέον.

Λάθος τέταρτο: Κακή επιλογή δίαιτας

Υπολογίζεται ότι ετησίως οι Αμερικανοί ξοδεύουν έξι εκατομμύρια δολάρια σε τελείως αναποτελεσματικά προϊόντα αδυνατίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 1993 η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία 110 συστατικών στοιχείων που περιέχονταν σε προϊόντα αδυνατίσματος, διότι οι παρασκευάστριες εταιρείες δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν τη δραστικότητά τους.

Ίσως εκεί να έγκειται και η απάντηση στο ερώτημα γιατί, ενώ κάποιοι προσπαθούν, δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος.

Μην κάνετε το ίδιο λάθος. Επιλέξετε ένα λογικό πρόγραμμα διατροφής και αγνοήστε όλα τα υπόλοιπα.

Το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα συνίσταται στην επιλογή τροφών χαμηλών σε λίπη και πλούσιων σε υδατάνθρακες.

Λάθος πέμπτο: Δεν ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα

Αν και έχετε επιλέξει την κατάλληλη δίαιτα για τον οργανισμό σας, δεν την ακολουθείτε κατά γράμμα. Μήπως βαριέστε; Κακώς, διότι τα περιττά κιλά σάς κάνουν δυστυχισμένους και σας αναγκάζουν να αισθάνεστε απομονωμένοι.

Γι’ αυτό βρείτε την κατάλληλη δίαιτα και ακολουθήστε την πιστά μέχρι το τέλος. Θα την κάνετε μια φορά και δεν θα χρειαστεί να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας ζηλεύοντας τα καλλίγραμμα κορμιά των μοντέλων και των αθλητών.

Φυσικά, σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε πάντα αυστηροί με τον εαυτό σας. Κάποιες μικρές γευστικές παρεκτροπές επιτρέπονται, αλλά αφού χάσετε τα περιττά κιλά και σταθεροποιήσετε το βάρος σας.

Λάθος έκτο: Φτάνετε στα όρια της λιμοκτονίας

Ασχέτως από το πρόγραμμα αδυνατίσματος που επιλέγετε, θεωρείτε ότι θα αδυνατίσετε γρηγορότερα αφήνοντας τον οργανισμό σας να πεινάσει. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν πεινάτε συνεχώς; Κουράζεστε, εκνευρίζεστε και είστε δυστυχισμένοι. Για να φτιάξετε τη διάθεσή σας, υποκύπτετε στον πρώτο παχυντικό πειρασμό που θα βρεθεί μπροστά σας.

Το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο. Τα κιλά αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Μην την αφήσετε να σας κυριεύσει.

Αν πεινάσετε κατά τη διάρκεια της δίαιτας, φάτε. Μπορεί να καθυστερήσετε να χάσετε βάρος, αλλά τουλάχιστον δεν θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Λάθος έβδομο: Είστε απροετοίμαστοι για τις δύσκολες μέρες

Όλοι όσοι κάνουν δίαιτα έχουν και τις δύσκολες μέρες τους. Όταν αυτές εμφανιστούν, εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Ένα απρογραμμάτιστο γεύμα ή ένα γερό μεθύσι και σηκώνουν τα χέρια ψηλά αναφωνώντας ‘Είμαι αποτυχημένος. Ποτέ δεν θα τα καταφέρω να αδυνατίσω’.

Εμείς προτείνουμε να ακολουθήσετε μια άλλη οδό, περισσότερο ασφαλή. Όταν έλθει η πρώτη δύσκολη μέρα, απλώς ακολουθήστε τη, χαλαρώστε με ένα ή και περισσότερα ποτά και όταν ξεπεράσετε τα δύσκολα, επιστρέψτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να καθυστερήσετε να χάσετε ένα ή δύο κιλά.

Λάθος όγδοο: Δεν αθλείστε

Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα, ο οργανισμός σας το αντιλαμβάνεται και αμέσως το σώμα σας επιβραδύνει τις λειτουργίες του, ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό έχει αποτέλεσμα να επιβραδύνεται και η απώλεια βάρους. Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι η σωματική άσκηση.

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε πρόγραμμα εκγύμνασης πρωταθλητή ή να περνάτε τη μέρα σας στα γυμναστήρια. Τριάντα λεπτά καθημερινής άσκησης (όπως τρέξιμο, έντονο περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία) αρκούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση.

Λάθος ένατο: Δεν είστε έτοιμοι να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης

Το άγχος κάνει τους περισσότερους από εμάς να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Όταν θυμώνουμε ή πιεζόμαστε, ‘ξεσπάμε’ τρώγοντας μια σοκολάτα ή μπισκότα. Όταν ακολουθείτε κάποια δίαιτα, το άγχος είναι περισσότερο, διότι ξέρετε ότι δεν πρέπει να φάτε.

Πάρτε λοιπόν την κατάσταση στα χέρια σας. Καταστρώστε πρόγραμμα καταπολέμησης του άγχους, απαντώντας στα εξής ερωτήματα: ‘Ποιες είναι οι καταστάσεις ή οι άνθρωποι που σας κάνουν να καταφεύγετε στην κατανάλωση ‘βρώμικων’ φαγητών;’ -ίσως η βαρεμάρα, ο θυμός ή η απόγνωση· ‘Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;’ -αν τρώτε, για παράδειγμα, όταν οδηγείτε, επιλέξτε κάποια λιγότερο παχυντικά σνακ ή αν η μητέρα σας γεμίζει υπερβολικά το πιάτο σας με παχυντικά φαγητά κάθε φορά που την επισκέπτεστε, φροντίστε να είστε χορτάτοι όταν φτάσετε στην πατρογονική εστία· ‘Πώς μπορείτε να μην υποκύπτετε στους διάφορους γευστικούς πειρασμούς;’ -αν τρώτε σνακ όταν παρακολουθείτε κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, δείτε λιγότερη ώρα τηλεόραση ή αν κάνοντας παρέα με κάποιο συγκεκριμένο άτομο, καταφεύγετε πάντα στο φαγητό, βρείτε κάποια δικαιολογία να βλέπεστε λιγότερο.

Αν διαβάσατε τα εννέα συχνότερα λάθη όσων κάνουν δίαιτα, τότε καταλάβατε ότι η λύση είναι μία. Πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης. Μην αφήνετε τους ανθρώπους ή τις περιστάσεις να σας προσθέτουν κιλά. Χάστε κιλά όταν αυτά είναι λίγα, καθώς η συσσώρευσή τους κάνει την επίτευξη του στόχου δυσκολότερη. Η ζωή είναι ωραία και πρέπει να τη χαιρόμαστε. Είναι κρίμα να αισθανόμαστε απομονωμένοι λόγω του σωματικού βάρους μας. Με επιμονή και υπομονή θα μπορέσετε να αποκτήσετε το σώμα που θέλετε και επιτέλους να φορέσετε τα ‘μοδάτα’ ρούχα που έχετε δει σε κάποια βιτρίνα ή να επισκεφθείτε την παραλία χωρίς να ντρέπεστε.
Καλή δίαιτα!

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024