Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπρόκολο εμπλουτισμένο με σελήνιο καταπολεμά τον καρκίνο

Μπρόκολο εμπλουτισμένο με σελήνιο καταπολεμά τον καρκίνο

Νέα Υόρκη: Ποικιλίες μπρόκολου με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές πιστεύουν, μάλιστα, ότι το μπρόκολο είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου, καθώς περιορίζει την τοξική δράση του κατά τα άλλα ωφέλιμου αντιοξειδωτικού.

Νέα Υόρκη: Οι ποικιλίες του μπρόκολου με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι το μπρόκολο είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου, καθώς περιορίζει την τοξική δράση του κατά τα άλλα ωφέλιμου αντιοξειδωτικού.


Το λαχανικό ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη όγκων ακόμα και από τα συμπληρώματα σεληνίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας στο κέντρο Grand Forks του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας: «Ο κόσμος θα πρέπει να προσπαθεί να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή και όχι από συμπληρώματα» συστήνει με συνέντευξή του στο Reuters Health o Δρ Τζον Φίνλεϊ.


H ομάδα του συνέκρινε το σεληνιώδες νάτριο -κύριο συστατικό των συμπληρωμάτων- με ποικιλίες μπρόκολου υψηλής και σχετικά χαμηλής περιεκτικτότητα σε σελήνιο. Αρχικά χορήγησε μια καρκινογόνο ουσία σε 90 ποντίκια, και στη συνέχεια τα χώρισε σε τρεις ομάδες. Η πρώτη κανανάλωσε εμπλουτισμένο μπρόκολο, η δεύτερη την ποικιλία με τη χαμηλή περιεκτικότητα, και η τρίτη συμπλήρωμα σεληνίου.


Στο διάστημα των 22 εβδομάδων που διήρκεσε η μελέτη, τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας παρουσίασαν λιγότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού και συνολικά τους λιγότερους όγκους.


Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι «το μπρόκολο μετατρέπει το σελήνιο σε μορφή καλύτερη από το σεληνιώδες νάτριο» εξηγεί ο Δρ Φίνλεϊ.


Σύμφωνα με ανεξάρτητο πείραμα της ίδιας ομάδας, τα φύτρα του μπρόκολου παρέχουν την ίδια προστασία με το ώριμο φυτό, παρόλο που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δυνητικά αντικαρκινικών συστατικών.


Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

health.in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024