Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διάλεξη του νομπελίστα βιοχημικού Ααρών Τσιχανόβερ στην Αθήνα

Διάλεξη του νομπελίστα βιοχημικού Ααρών Τσιχανόβερ στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας (2004) καθηγητής Βιοχημείας Ααρών Τσιχανόβερ, την Παρασκευυή 23 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας (2004) καθηγητής Βιοχημείας Ααρών Τσιχανόβερ, την Παρασκευυή 23 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, κατόπιν προσκλήσεως του διευθυντή του του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHELab, του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμου.

Ο  ισραηλινός ερευνητής Ααρών Τσιχανόβερ μαζί με τους Ίρβιν Ρόουζ και Αβραάμ Χερσκο ανίχνευσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το Νομπέλ Χημείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα καταστρέφουν τις περιττές πρωτεΐνες τους μέσω μιας σειράς σταδιακών αντιδράσεων που διευκολύνονται από τη δράση ενός πολυπεπτιδίου που ονομάζεται ubiquitin (ουβικιτίνη). Η πλήρης κατανόηση της δράσης της μεσολαβούσης ουσίας ουβικιτίνης στη διαδικασία της πρωτεϊνικής διάσπασης άνοιξε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον αρκετών ασθενειών (όπως ο αυχενικός καρκίνος, η λευχαιμία και η κυστική ίνωση) στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Το BiHELab με αφορμή την «επανάσταση» που συντελείται στο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής, αλλά και την έρευνά του πάνω στην αποσαφήνιση παθογενετικών παραγόντων νευροεκφυλιστικών νόσων, φιλοξενεί τον Δρ Τσιχανόβερ στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «δορυφόρων» του διεθνούς συνεδρίου Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research που διοργανώνεται για τρίτη φορά από το BiHELab στο Τορόντο του Καναδά (25-28 Οκτωβρίου 2018).

Την Παρασκευή, λοιπόν, 23 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 19:00 μ.μ. (είσοδος Πλανηταρίου από Πεντέλης 11), ο νομπελίστας καθηγητής Βιοχημείας θα δώσει για πρώτη φορά ανοικτή διάλεξη για το ελληνικό κοινό με τίτλο «The Personalized Medicine Revolution: Are We Going to Cure all Diseases and at What Price?».

Ο Δρ Τσιχανόβερ εξηγεί πως βγαίνουμε από την εποχή της “one size”  θεραπείας και εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής που είναι προσαρμοσμένη στο γονιδιακό και μοριακό προφίλ του ασθενούς. Η «επανάσταση» στην εξατομικευμένη ιατρική χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και νέων προσεγγίσεων για την προσπέλαση της βιολογίας συστημάτων, όπως είναι η  γονιδιωματική, η πρωτεομική και η μεταβολομική, ακολουθούμενες από την ταυτοποίηση και το χαρακτηρισμό νέων, ειδικών για την εκάστοτε νόσο, μοριακών δεικτών και υπολογιστικών βιοδεικτών, καθώς και από το σχεδιασμό νέων  φαρμάκων, κυρίως νανοτεχνολογικών, που δρουν στοχευμένα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024