Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασπίδα προστασίας κατά της άνοιας ο έγγαμος βίος

Ασπίδα προστασίας κατά της άνοιας ο έγγαμος βίος

Ο γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Ο γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Αντιθέτως, οι αιώνιοι εργένηδες και όσοι έχουν χηρέψει διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Δρ Άντριου Σόμερλαντ, αξιολόγησε στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 800.000 άτομα, στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Οι έγγαμοι αναλογούσαν στο 28-80% των συμμετεχόντων, οι χήροι στο 8-48%, οι διαζευγμένοι στο 0-16% και οι δια βίου εργένηδες στο 0-32,5%.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, συγκριτικά με τους έγγαμους οι αιώνιοι εργένηδες είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, αφού συνεκτιμήθηκε η ηλικία και το φύλο.

Οι ερευνητές αποδίδουν εν μέρει τον συσχετισμό αυτό στο γεγονός ότι τα άτομα που ζουν μόνα τους ενδεχομένως να έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση.

Ωστόσο, στις χρονολογικά πιο πρόσφατες μελέτες που είχαν συμπεριληφθεί άτομα που είχαν γεννηθεί μετά το 1927, ο κίνδυνος κατά 24%, μάλλον δείχνει ότι έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου χωρίς να είναι ξεκάθαρο γιατί.

Οι χήροι είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες άνοιας από τους έγγαμους αν και όταν συνεκτιμήθηκε το μορφωτικό επίπεδο, ο συσχετισμός δεν ήταν τόσο έντονος.

Ανάλογος συσχετισμός δεν εντοπίστηκε στα άτομα που ήταν διαζευγμένα, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στο μικρότερο αριθμό των χωρισμένων που είχαν συμπεριληφθεί στα δείγματα των μελετών.

Πάντως ο μειωμένος κίνδυνος για τους έγγαμους ίσχυε ακόμα και όταν έγιναν λεπτομερέστες αναλύσεις. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο γάμος βοηθά και τους δυο συζύγους να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής, όπως να τρώνε υγιεινότερα και να αθλούνται, να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο, παράμετροι που συντελούν έτσι κι αλλιώς στην πρόληψη της άνοιας.

Τέλος, τα ζευγάρια πιθανόν να έχουν εντονότερη κοινωνική ζωή από τους εργένηδες, κάτι που επίσης έχει σχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο άνοιας και καλύτερη υγεία συνολικά.

Μαίρη Μπιμπή


health.in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024