Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα 180 χρόνια λειτουργίας της γιόρτασε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Τα 180 χρόνια λειτουργίας της γιόρτασε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Στο αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, που θεωρείται το πρώτο Ασκληπιείο στον κόσμο, η Ιατρική Σχολή του Οθώνειου Πανεπιστημίου, αρχικώς, και νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που ιδρύθηκε το 1837 και απετέλεσε την πρώτη Ιατρική Σχολή των Βαλκανίων, γιόρτασε το Σάββατο τη συμπλήρωση 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς.

Στο αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, που θεωρείται το πρώτο Ασκληπιείο στον κόσμο, η Ιατρική Σχολή του Οθώνειου Πανεπιστημίου, αρχικώς, και νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που ιδρύθηκε το 1837 και απετέλεσε την πρώτη Ιατρική Σχολή των Βαλκανίων, γιόρτασε το Σάββατο τη συμπλήρωση 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής της πορείας από την ίδρυση σχεδόν του νέου ελληνικού κράτους, είχε και έχει ως αποστολή της τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων ιατρών μέσω της συνεχούς βελτίωσης της μαθησιακής διαδικασίας και της ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών, την καλλιέργεια του πνεύματος αριστείας και διάκρισης, καθώς και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το Αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι το σημαντικότερο θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Τα μνημεία του καταγράφουν με μοναδικό τρόπο την ιστορία της υγείας από την 3η π.Χ. χιλιετία μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και την αρχή του χριστιανισμού χωρίς διακοπή. Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που όλοι γνωρίζουμε, αποτελούσε βασικό μέρος του ιερού με κύριο ρόλο στην ψυχική κάθαρση των ασθενών. Σε αυτόν τον ιερό χώρο, με έντονους συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στην πορεία και την προσφορά της Σχολής και τόνισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζοντας την παράδοση των 180 ετών, στοχεύουμε στην άρτια ιατρική εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στην προαγωγή της ιατρικής επιστήμης μέσω της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, έχοντας παράλληλα καθοριστική συμμετοχή στην προαγωγή της υγείας γενικότερα στη χώρα μας. Στόχος μας, επίσης, είναι να αποτελούμε πόλο έλξης των ικανοτέρων υποψηφίων φοιτητών, αλλά και καθηγητών διεθνούς φήμης. Βασική μας μέριμνα είναι οι απόφοιτοί μας να χαίρουν ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».

Στο χώρο, που μέσω της δραματοθεραπείας, της εγκοίμησης, και άλλων αρχαίων θεραπευτικών μεθόδων, η αρχαία ιατρική έθεσε τα θεμέλιά της, μετά την προσφώνηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου, απηύθυναν χαιρετισμό εκλεκτοί εκπρόσωποι της Σχολής: ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ευστράτιος Πατσούρης, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ομότιμος καθηγητής, Χρήστος Κίττας, ο πρώην αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και επίτιμος καθηγητής, Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Πέτρος Π. Σφηκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Σχολής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη διεθνή αναγνώριση της Ιατρικής Σχολής στους παγκόσμιους καταλόγους κατάταξης των Ιατρικών Σχολών και τη συμβολή της Σχολής στην έρευνα, που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό και το μέγεθος των ερευνητικών έργων που προσελκύουν οι καθηγητές της Σχολής από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, όσο και στη διεθνή απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων των μελών ΔΕΠ και ερευνητών της Σχολής.

Ακολούθησε η ιδιαίτερα συμβολική ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βασίλειου Λαμπρινουδάκη με θέμα «Ταξίδι στην Ιστορία της Υγείας».

Η Θεατρική Ομάδα Φοιτητών της Ιατρικής παρουσίασε, μετά την ομιλία, διασκευή μέρους της κωμωδίας «Πλούτος» του Αριστοφάνη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό δρώμενο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Ως γνωστόν πέραν του θεάτρου και η μουσική λειτουργούσε ως μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος.

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024