Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έδρα Επιγενετικής-Επιγονιδιωματικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Έδρα Επιγενετικής-Επιγονιδιωματικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Ακαδημαϊκή έδρα στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική αποκτά το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, με επικεφαλής τον διευθυντή Ερευνών Δρ Ιωάννη Ταλιανίδη.

Ακαδημαϊκή έδρα στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική αποκτά το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, με επικεφαλής τον διευθυντή Ερευνών Δρ Ιωάννη Ταλιανίδη.

Η χρηματοδότηση πηγάζει από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ και ανέρχεται στο ποσό των 1.200.000€.

Στόχος της επιχορηγούμενης έρευνας αποτελεί η παραγωγή ουσιαστικής γνώσης γύρω από τις βασικές λειτουργίες της ζωής, που θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν στοχευμένες θεραπευτικές λύσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της έδρας θα επικεντρωθούν στην κατανόηση των βασικών αρχών των επιγενετικών μηχανισμών, οι οποίοι ρυθμίζουν την ανάπτυξη του ήπατος, τον μεταβολισμό και τον σχηματισμό καρκίνου του ήπατος.

Οι συνέπειες της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου και των μεταβολικών διαταραχών είναι σημαντικές. Οι θεμελιώδεις ρόλοι των επιγενετικών οδών στην παθογένεσή τους και η αναστρέψιμη φύση των επιγενετικών αλλοιώσεων που σχετίζονται με την ασθένεια (σε αντίθεση με τα γενετικά ελαττώματα), παρέχουν νέες βάσεις για στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι επιγενετικές θεραπείες αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές ανακαλύψεις στην καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου κατά την επόμενη δεκαετία. Ορθολογικά σχεδιασμένα συνδυαστικά επιγενετικά φάρμακα μπορούν επίσης να συνδυάζονται με συμβατικές χημειοθεραπείες.

Αυτή η «στρατηγική θεραπεία συνδυασμού» μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, αλλά και να μειώσει την πιθανότητα αντοχής του καρκίνου στα φάρμακα. Τέτοιες επιδράσεις έχουν ενδιαφέρον, καθώς προετοιμάζουν το δρόμο των ερευνητικών προσπαθειών για νέους τρόπους θεραπείας του καρκίνου με ελάχιστες παρενέργειες.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών, ο Δρ Ταλιανίδης επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η δημιουργία έδρας στην Επιγενετική. Η έδρα αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική υποστήριξη για το εργαστήριο και για τα μελλοντικά μας σχέδια στην οργάνωση ενός νέου τομέα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ο οποίος αναμένουμε να γίνει πόλος έλξης για νέους ερευνητές. Η επένδυση στη βασική έρευνα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστήμη και την κοινωνία. Μέσα από την έρευνά μας στοχεύουμε σε ανακαλύψεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών σε διάφορες ασθένειες. Στόχος μας είναι η προώθηση της επιστημονικής αριστείας στον τομέα της Επιγενετικής στην Ελλάδα».

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος ΔΣ στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμπλήρωσε πως «η ασφαλέστερη στρατηγική για ένα ερευνητικό φορέα όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι η επιδίωξη της Επιστημονικής Αριστείας. Με όπλο αυτή ακριβώς την Επιστημονική Αριστεία, το ΙΤΕ έχει καταφέρει ακόμα και σε περίοδο κρίσης, να εξασφαλίσει σημαντικότατες ερευνητικές και χρηματοδοτικές επιτυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η χρηματοδότηση της νέας ερευνητικής θέσης «Επιγενετικής-Επιγονιδιωματικής» από το Ταμείο Ερευνών της AXA. Η ΑΧΑ επίσης χρηματοδοτεί και 1 θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο ΙΤΕ. Μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι και οι δύο σημαντικές χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν φέτος από την ΑΧΑ στην Ελλάδα έχουν έρθει στο ΙΤΕ. Αυτό, καταδεικνύει την υψηλότατη στάθμη της Έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ».

Ο Βιλμ Λανγκενμπαχ, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ στην Περιφέρεια Αναπτυσσόμενων Αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής είπε ότι «η υποστήριξη κορυφαίων ακαδημαϊκών ερευνών σε όλο τον πλανήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί η ΑΧΑ» και ο Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ελλάδας πρόσθεσε πως «ο Όμιλος ΑΧΑ επέλεξε να υποστηρίξει μία ομάδα Ελλήνων ερευνητών με τη δημιουργία Ακαδημαϊκής Έδρας. Συνεισφέρουμε κατά αυτόν τον τρόπο στην έρευνα αλλά και τη διακράτηση νέων ερευνητών στη χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ υποστηρίζει τρεις ακόμα έρευνες στην Ελλάδα, του Νίκου Μπάκα για την «Αναδιαμόρφωση του αεροχειμάρρου και επίδρασή του στο κλίμα» (ΕΚΠΑ), του Γιώργου Μίχα για την «Κατανόηση σεισμικότητας που προκαλείται από την κίνηση ρευστών για τη μείωση κινδύνων από ανθρώπινες παρεμβάσεις» (ΤΕΙ Κρήτης) και του Κωνσταντίνου Παλικαρά για την «Κατανόηση του μηχανισμού γήρανσης του εγκεφάλου και προστασία από τον εκφυλισμό των νευροκυττάρων» (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας).

health.in.gr

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024