Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής στην Υγεία» στο Cafe Scientifique

«Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής στην Υγεία» στο Cafe Scientifique

Με την ομιλία αναφορικά με τη συμβολή των υπολογιστών στην ανάπτυξη φαρμάκων και προσωποποιημένων θεραπείων και στην παρακολούθηση της υγείας μας, πέφτει η αυλαία του 5ου κύκλου Cafe Scientifique.

Με την ομιλία αναφορικά με τη συμβολή των υπολογιστών στην ανάπτυξη φαρμάκων και προσωποποιημένων θεραπείων και στην παρακολούθηση της υγείας μας, πέφτει η αυλαία του 5ου κύκλου Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8μμ, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239), με ομιλήτρια την Δρ. Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία άνοδος στην υιοθέτηση ανθυγιεινών τρόπων ζωής, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Επιπλέον, πολλοί παθογόνοι οργανισμοί εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε υπάρχοντα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα η φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Οι τεχνολογίες πληροφορικής παρέχουν μια αποτελεσματική προσέγγιση για την ταχεία ανάπτυξη νέων φαρμάκων με υψηλή δραστικότητα. Ταυτόχρονα, η χρήση της πληροφορικής δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες παγκοσμίως να παρακολουθούν καλύτερα την υγεία τους και να βελτιώνουν την ευημερία τους.

Στην ομιλία θα συζητηθεί πώς μπορεί να σχεδιαστεί ένα υποψήφιο φάρμακο με τη βοήθεια υπολογιστών, με συγκεκριμένα παραδείγματα υποψήφιων αντικαρκινικών φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί με τη συνεισφορά τεχνολογιών πληροφορικής. Θα μιλήσουμε επίσης για τις προσωποποιημένες θεραπείες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν σε συγκεκριμένους υπότυπους καρκίνου που μπορεί να εμφανίζει ένας ασθενής. Οι θεραπείες αυτές δεν εντάσσονται στην κατηγορία της χημειοθεραπείας γιατί έχουν συγκεκριμένο στόχο, εμφανίζοντας πολύ μικρότερες παρενέργειες. Τέλος, θα αναφερθούμε στη συμβολή της πληροφορικής για την ταχεία και εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών σε πιθανούς κινδύνους χημικών ουσιών που περιέχονται σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία. Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε στο σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Γέηλ, στις ΗΠΑ. Βραβεύτηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμβολή της σε επιστημονικές έρευνες με τη χρήση υπερ-υπολογιστιών με το βραβειο PRACE Ada Lovelace.

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024