Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι φίλοι είναι πολυτιμότεροι από την οικογένεια καθώς μεγαλώνουμε

Οι φίλοι είναι πολυτιμότεροι από την οικογένεια καθώς μεγαλώνουμε

Οι φίλοι αποδεικνύονται σημαντικότεροι από την οικογένεια καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Personal Relationships.

Οι φίλοι αποδεικνύονται σημαντικότεροι από την οικογένεια καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Personal Relationships.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας, Γουίλιαμ Τσοπικ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 280.000 άτομα και διαπίστωσε ότι οι φιλίες αποκτούσαν βαθμιαία όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία και την υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, οι φιλίες αποτελούσαν ισχυρό προγνωστικό δείκτη της υγείας και ευτυχίας των ηλικιωμένων, συγκριτικά με τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας.

«Μερικοί πραγματικά καλοί φίλοι μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην υγεία και ευτυχία μας, καθώς μεγαλώνουμε», σημειώνει ο Δρ Τσοπικ.

Στο πρώτο σκέλος της έρευνας του, ο ειδικός ανέλυσε στοιχεία για τις σχέσεις με το επίπεδο υγείας και ευτυχίας 271.053 ατόμων, διαφόρων ηλικιών από σχεδόν 100 χώρες. Στο δεύτερο μέρος, ανέλυσε στοιχεία τη χρόνια νοσηρότητα και την ψυχολογική υποστήριξη, σε δείγμα 7.841 ηλικιωμένων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, οικογένεια και φίλοι γενικά σχετίζονταν με καλύτερη υγεία και ευτυχία, αλλά μόνο οι φίλοι αποτελούσαν ισχυρό προγνωστικό δείκτης της κατάστασης του ατόμου στα γηρατειά.

Η δεύτερη ανάλυση έδειξε ότι οι φιλίες ασκούσαν μεγάλη επιρροή. Όταν οι φίλοι γίνονται πηγή δυσαρέσκειας τότε αυξανόταν η συχνότητα της νοσηρότητας, ενώ όταν οι φίλοι ήταν πιο υποστηρικτικοί, τότε οι συμμετέχοντες ήταν πιο ευτυχισμένοι.

Ο Δρ Τσοπικ αποδίδει το αποτέλεσμα στη φύση της φιλίας, δηλαδή με την πάροδο του χρόνο τείνουμε να διατηρούμε τους φίλους που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. «Επίσης, οι φίλοι αποτελούν πηγή υποστήριξης που δεν λαμβάνουμε από τους συζύγους ή άλλα μέλη της οικογένειας μας, σε περίπτωση ανάγκη. Οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, ειδικά μετά τη συνταξιοδότηση», προσθέτει ο ειδικός.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024