Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοιλιοκάκη: Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι θεραπεία και όχι μόδα

Κοιλιοκάκη: Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι θεραπεία και όχι μόδα

Στις μέρες μας ακούγεται πολύ συχνά ο όρος «προϊόντα ή φαγητά χωρίς γλουτένη». Στην πραγματικότητα, όμως, ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι όλο αυτό είναι μια ακόμα μόδα της εποχής, μη γνωρίζοντας πως υπάρχει τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από Kοιλιοκάκη και ο μόνος τρόπος θεραπείας των ασθενών αυτών είναι η δια βίου διατροφή χωρίς ίχνη γλουτένης.

Στις μέρες μας ακούγεται πολύ συχνά ο όρος «προϊόντα ή φαγητά χωρίς γλουτένη». Στην πραγματικότητα, όμως, ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι όλο αυτό είναι μια ακόμα μόδα της εποχής, μη γνωρίζοντας πως υπάρχει τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από Kοιλιοκάκη και ο μόνος τρόπος θεραπείας των ασθενών αυτών είναι η δια βίου διατροφή χωρίς ίχνη γλουτένης.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης – Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης (16 Μαΐου), «όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η Κοιλιοκάκη, πολλοί πάσχοντες εκφράζουν παράπονα ότι η ιατρική επιστήμη δεν είναι σε θέση να βρει θεραπεία για την ασθένειά τους. Ο ασθενής δεν έχει μόνο να ρυθμίσει τα συμπτώματα της νόσου του, αλλά να δυναμώσει ψυχικά για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς του».

Για να καταφέρει κάποιος να τηρήσει μακροπρόθεσμα μία δίαιτα χωρίς ίχνη γλουτένης, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στη συναισθηματική και κοινωνική πλευρά της συνολικής κατάστασης της Κοιλιοκάκης, η οποία προκαλεί πρόκληση για τον ασθενή.

Η Κοιλιοκάκη από τα μάτια του πάσχοντα

Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με Κοιλιοκάκη, βρίσκεται μπροστά σε έναν άλλο τρόπο ζωής, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή θέτει περιορισμούς και του δημιουργεί ανασφάλεια. Καλείται να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο που ψωνίζει, που μαγειρεύει, ακόμη και τον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η αποφυγή της γλουτένης σε συνδυασμό με την προσωπικότητα κάθε ατόμου προκαλούν θλίψη, φόβο, απογοήτευση, θυμό ή αισθήματα ενοχής, τα οποία πολλές φορές εξελίσσονται σε φόβο επαφής με άλλους ανθρώπους και απομόνωση, ώστε να μην αισθανθεί στη συνέχεια απόρριψη λόγω της νόσου. Ενώ συγχρόνως έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να απαντήσει σε ερωτήματα που πολλές φορές τον κάνουν να νιώθει άβολα ή ακόμη και περιθωριοποιημένος.

Κοιλιοκάκη και οικογένεια

Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας διαγνωσθεί με Κοιλιοκάκη, τότε καλούνται όλα τα μέλη της να υπακούν σε ειδικούς κανόνες που σχετίζονται με το φαγητό και την παρασκευή του. Το σημείο κλειδί για το πώς θα διαχειριστεί ο πάσχων την ασθένειά του είναι ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίσει η ίδια η οικογένεια.

Όλα θα εξελιχθούν πάρα πολύ ομαλά εάν το σύνολο της οικογένειας θεωρήσει απλά ότι ένα μέλος της έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι απλώς δεν μπορεί να καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουτένη, χωρίς να ντρέπεται γι’ αυτό και να το θεωρεί ως κάτι που πρέπει να αποκρύψει από το υπόλοιπο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Είναι η ίδια η οικογένεια που πρέπει να προασπίσει την ψυχική υγεία του πάσχοντα, επιτρέποντάς του να συνεχίσει τη ζωή με τους ρυθμούς και τις συνήθειες που είχε υιοθετήσει, χωρίς άγχος και φόβο για την υγεία του, παράγοντες άρρηκτα συνδεδεμένους με την κοινωνική απόσυρση και απομόνωση.

Κοιλιοκάκη και ποιότητα ζωής

Για κάποιον που δεν πάσχει ο ίδιος ή δεν έχει κανέναν στο περιβάλλον του που πάσχει από Κοιλιοκάκη, όλα τα ανωτέρω φαντάζουν μακρινά ή ακόμη και υπερβολικά. Για τους πάσχοντες όμως, αλλά και τους συγγενείς και φίλους τους, είναι μια νέα πραγματικότητα, η δική τους πραγματικότητα, και αγωνίζονται αδιαλείπτως να εξασφαλίσουν το στοιχειώδες επίπεδο ποιότητας ζωής, που για άλλους θεωρείται δεδομένο.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024