Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις 11-14 Μαΐου το 1ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Υγείας

Στις 11-14 Μαΐου το 1ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Υγείας

Στις 11-14 Μαΐου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα διεξαχθεί το 1ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Υγείας με θέμα «From Hippocratic and Traditional Chinese Medicine towards Medical and Pharmaceutical Technologies». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ).

Στις 11-14 Μαΐου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα διεξαχθεί το 1ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Υγείας με θέμα «From Hippocratic and Traditional Chinese Medicine towards Medical and Pharmaceutical Technologies». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου, η Δήμητρα Κουτσούκη, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής εξήγησε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές που σχετίζονται με την υγεία και την εξέλιξη των φαρμάκων από βότανα και φυσικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στη γη.

«Στόχος του συνεδρίου είναι η σύνδεση της φιλοσοφίας των δύο πολιτισμών όσο αφορά στην υγεία αλλά και η γεφύρωση των δύο ιατρικών πρακτικών με τις σύγχρονες τεχνολογίες», τόνισε η κ. Κουτσούκη.

Ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, διευθυντής στην Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», συμπλήρωσε ότι οι αρχαίες Ιατρικές είχαν σχέση με τον έλεγχο του stress, το οποίο οταν γίνεται distress, είναι καταστροφικό για τον οργανισμό, καθως προκαλεί χρόνιες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην έννοια της ισονομίας ή ομοιόστασης, την οποια χρησιμοποιούσε τόσο η αρχαία ελληνικη όσο και η κινεζική ιατρική, με το Qi στη δεύτερη να αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την ομοιόσταση. Συνεπώς, και για τις δύο ιατρικές προυπόθεση για να είναι κάποιος υγιής είναι να υπάρχει αρμονική ισορροπία μεταξύ των στοιχείων και των ιδιοτήτων της ζωής.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, υπήρχαν τρία φιλοσοφικά ρεύματα την εποχή εκείνη, οι Σκεπτικοί, οι Επικούρειοι και οι Στωικοί, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την έννοια του stress, ενώ παράλληλα και η θρησκεία του βουδισμού στην Κίνα θεωρεί ως κεντρικό στοχο για τον άνθρωπο την επίτευξη της ψυχικής αταραξίας.

«Επίσης, κοινό μεταξύ των δύο πολιτισμών είναι το γεγονός ότι και οι αρχαίοι Έλληνες, οπως και οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία ασθενών πολλά βότανα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν παρόμοιες ή και τις ίδιες ενεργές ουσίες. Ο κώδικας του Διοσκουρίδη, ο οποιος διασώζεται, εμπεριέχει πολλά απο τα βότανα που χρησιμοποιούσε η αρχαία Ελληνική Ιατρική», ανέφερε ο κ. Χρούσος.

Ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής Φαρμαμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπλήρωσε ότι «ο κώδικας του Διοσκουρίδη αποτέλεσε τη βάση της φαρμακοποιίας στην Ευρώπη μέχρι την ύπαρξη και των συνθετικών φαρμώκων, ενώ σήμερα το 70% των φαρμάκων βασίζονται στα φυτά. Παράλληλα, η κινεζική παραδοσιακή θεραπευτική υπήρχε με μια αντίστοιχη φιλοσοφία».

Τέλος, ο Ευάγγελος Χριστοφόρου, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητήρων του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε στη Βιομιμητική, δηλαδη τις κλασσικές τεχνικές προσομοίωσης συστημάτων, μέσω της οποίας, όπως είπε, το Πολυτεχνείο μπορεί να συμμετέχει σε ένα Ιατρικό Συνέδριο.

«Τώρα, γίνεται μία μελέτη εργαστηριακής σύνθεσης βιοσυστημάτων, όπως η ανάπτυξη ιστών στο εργαστήριο, καθώς και τεχνικών όπως η βιομαγνητική τάξις η οποία, έως τώρα, δεν ήταν κατορθωτή με τεχνητά μέσα. Το απαύγασμα της βιομιμητικής είναι η συσχέτιση της λειτουργίας των αμινοξέων που αποτελούν την βάση των πρωτεϊνών, την εξάρτησή τους από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και την γειτνίαση με το ρέων ύδωρ», εξήγησε.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024